Zdravý špenát v indickém provedení.
Palak paneer je indická klasika ze státu Pa?džáb, která si bezpochyby zaslouží malé terminologické okénko. Krom? palak paneeru je tu s námi na sv?t? totiž ješt? saag paner a na první pohled by se mohlo zdát, že mezi nimi krom? jména není žádný rozdíl.
I saag paneer pochází z Pa?džábu a má zelenou barvu. Vtip je ale v tom, že zatímco palak paneer se p?ipravuje pouze ze špenátu, do saag paneeru pat?í i další indické zelené listí jako nap?íklad brukev sítinovitá nebo ?ecké seno. Je ale trochu ošemetné ?íkat, že saag paneer pochází z Pa?džábu, protože podle webu WegRecipesofIndia.com se paneer do pokrmu zvaného saag v samotné Indii nep?idává a tato kombinace je tak pravd?podobn? pouhým výplodem západního sv?ta.
Takže, když si to p?kn? p?ehledn? shrneme, tak:
- Palak paneer je špenátové pyré s paneerem
- saag je pyré z jakékoliv zelené listnaté rostliny s libovolným masem
- a saag paneer je euro-americký výmysl.
Dneska je ?ada na palak paneeru. Až ale zjistím, kde sehnat brukev sítinovitou, tak se t?eba pustím i do saagu.
Ingredience na špenátové pyré
- 250 g ?erstvého listového špenátu
- kousek ?erstvého zázvoru
- 2 stroužky ?esneku
- 1 chilli papri?ka
Ingredience na curry
- 1 cibule nakrájená najemno
- 1 stroužek ?esneku nakrájený najemno
- 1 raj?e nakrájené na malé kousky
- 200 g paneeru nakrájeného na kostky
- 150 ml smetany na va?ení
- ?ímský kmín
- 2 bobkové listy
- garam masala
- rostlinný olej na smažení nebo p?epušt?né máslo
- rýže nebo indický chléb naan k podávání
- V hrnci p?ivedeme k varu 750 ml vody se špetkou soli. Jakmile za?ne va?it, hrnec sundáme ze zdroje tepla, do vody dáme listy špenátu, p?iklopíme pokli?kou a necháme dv? až t?i minuty odležet.
- Špenát scedíme a proplachujeme jej p?ibližn? minutu studenou vodou nebo jej na pár minut vložíme do nádoby s vodou a n?kolika ledovými kostkami. Cílem je špenátu zachovat sv?ží zelenou barvu.
- Listy špenátu zbavíme p?ebyte?né vody a spole?n? se zázvorem, ?esnekem a chilli papri?kou ve food procesoru nebo mixéru rozmixujeme na jemné pyré.
- V pánvi si rozeh?ejeme olej nebo p?epušt?né máslo. Do rozeh?átého tuku p?idáme ?ímský kmín a bobkový list a ko?ení zprudka minutu smažíme.
- Nyní do pánve p?idáme cibuli a ?esnek a smažíme dokud cibule neza?ne hn?dnout.
- K cibuli p?idáme nakrájené raj?e a zeleninu smažíme tak dlouho, dokud se raj?e nezbaví své syrové chuti.
- Do pánve p?idáme špenátové pyré a polovinu hrnku vody. Vše dob?e promícháme a špenát v pánvi va?íme p?ibližn? sedm minut
- Sm?s dochutíme ko?ením garam masala a špetkou soli a do pánve p?idáme kostky paneeru, které va?íme dv? až t?i minuty.
- P?idáme smetanu a dob?e promícháme. Zelená radost je hotová!
Postup
Recept pochází z webu VegRecipesofIndia.com.
Tohle je jedno z mých nejblíben?jších jídel! Recept ukládám a brzo vyzkouším, jen co seženu paneer 😉
Kdyby paneer nebyl k sehnání, tak se dá i pom?rn? snadno vyrobit. Recept na domácí paneer:
https://mlokcestovatel.cz/2015/03/30/domaci-paneer-s-podmaslim/
Ale p?iznávám, že od té doby, co jsem v Anglii, kde mají paneer v každém supermarketu, tak ho doma už nevyrábím. Asi jsem zleniv?la.