Palak paneer

Zdravý špenát v indickém provedení.
palak_paneer

Palak paneer je indická klasika ze státu Pa?džáb, která si bezpochyby zaslouží malé terminologické okénko. Krom? palak paneeru je tu s námi na sv?t? totiž ješt? saag paner a na první pohled by se mohlo zdát, že mezi nimi krom? jména není žádný rozdíl.

I saag paneer pochází z Pa?džábu a má zelenou barvu. Vtip je ale v tom, že zatímco palak paneer se p?ipravuje pouze ze špenátu, do saag paneeru pat?í i další indické zelené listí jako nap?íklad brukev sítinovitá nebo ?ecké seno. Je ale trochu ošemetné ?íkat, že saag paneer pochází z Pa?džábu, protože podle webu WegRecipesofIndia.com se paneer do pokrmu zvaného saag v samotné Indii nep?idává a tato kombinace je tak pravd?podobn? pouhým výplodem západního sv?ta.

Takže, když si to p?kn? p?ehledn? shrneme, tak:

  • Palak paneer je špenátové pyré s paneerem
  • saag je pyré z jakékoliv zelené listnaté rostliny s libovolným masem
  • a saag paneer je euro-americký výmysl.

Dneska je ?ada na palak paneeru. Až ale zjistím, kde sehnat brukev sítinovitou, tak se t?eba pustím i do saagu.

Ingredience na špenátové pyré

  • 250 g ?erstvého listového špenátu
  • kousek ?erstvého zázvoru
  • 2 stroužky ?esneku
  • 1 chilli papri?ka

Ingredience na curry

  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 stroužek ?esneku nakrájený najemno
  • 1 raj?e nakrájené na malé kousky
  • 200 g paneeru nakrájeného na kostky
  • 150 ml smetany na va?ení
  • ?ímský kmín
  • 2 bobkové listy
  • garam masala
  • rostlinný olej na smažení nebo p?epušt?né máslo
  • rýže nebo indický chléb naan k podávání
    • Postup

      1. V hrnci p?ivedeme k varu 750 ml vody se špetkou soli. Jakmile za?ne va?it, hrnec sundáme ze zdroje tepla, do vody dáme listy špenátu, p?iklopíme pokli?kou a necháme dv? až t?i minuty odležet.
      2. Špenát scedíme a proplachujeme jej p?ibližn? minutu studenou vodou nebo jej na pár minut vložíme do nádoby s vodou a n?kolika ledovými kostkami. Cílem je špenátu zachovat sv?ží zelenou barvu.
      3. Listy špenátu zbavíme p?ebyte?né vody a spole?n? se zázvorem, ?esnekem a chilli papri?kou ve food procesoru nebo mixéru rozmixujeme na jemné pyré.
      4. V pánvi si rozeh?ejeme olej nebo p?epušt?né máslo. Do rozeh?átého tuku p?idáme ?ímský kmín a bobkový list a ko?ení zprudka minutu smažíme.
      5. Nyní do pánve p?idáme cibuli a ?esnek a smažíme dokud cibule neza?ne hn?dnout.
      6. K cibuli p?idáme nakrájené raj?e a zeleninu smažíme tak dlouho, dokud se raj?e nezbaví své syrové chuti.
      7. Do pánve p?idáme špenátové pyré a polovinu hrnku vody. Vše dob?e promícháme a špenát v pánvi va?íme p?ibližn? sedm minut
      8. Sm?s dochutíme ko?ením garam masala a špetkou soli a do pánve p?idáme kostky paneeru, které va?íme dv? až t?i minuty.
      9. P?idáme smetanu a dob?e promícháme. Zelená radost je hotová!

    Recept pochází z webu VegRecipesofIndia.com.

    Další recepty s paneerem

2 thoughts on “Palak paneer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..