Paneer tikka masala

Až si přečtete tenhle recept, tak si s největší pravděpodobností řeknete: “Tak tohle ne. Tohle je příliš zdlouhavý.”

Paneer tikka masala

Paneer tikka masala

Musím vás uklidnit, že já když jsem na webu VegRecipesofIndia.com narazila na tenhle recept, tak jsem si pomyslela něco podobného. Jenomže protože, jak už všichni víme, miluji cokoliv, kde je paneer, nenechala jsem se zastrašit a pustila jsem se do toho.

A nakonec se ukázalo, že to vlastně vůbec není zdlouhavý, vysilující a kuchyni zašpiňující recept. Práce se dá totiž rozložit do dvou dnů. První den tak krájíte a marinujete a druhý den vám už jenom zbývá všechno napíchat na špejle a potom už jenom mixovat, míchat, mixovat a zase míchat.

Ovšem na celém receptu je nejlepší to, že ve výsledku vytvoříte úžasné jídlo, kterým neurazíte i ty nejvybíravější strávníky. Opečené kostičky panneru, pečená zelenina a omáčka plná chutí – znáte něco dokonalejšího?

Mě něco ještě dokonalejšího napadá…Co takhle sýrovo-zeleninové špízy nepéct v troubě, ale hodit je na gril  a potom už se jenom rozhodnout, zda je sníte jen tak bez omáčky a nebo jestli recept dotáhnete dokonce? Myslím, že tomu by se mohlo říkat dokonalost.

Ingredience na tikka masala

  • 200 g paneeru (recept na to, jak si ho snadno a rychle vytvořit doma, je zde)
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • chilli
  • tandoori masala
  • muškátový oříšek
  • kurkuma
  • sůl

Ingredience na omáčku

  • 1 cibule
  • 3 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 150 ml smetany na vaření
  • koriandr
  • kurkuma
  • římský kmín
  • tandoori masala
  • chilli
  • sůl
  • olej na smažení

Postup

  1. Jednu cibuli rozčtvrtíme a rozdělíme ji na jednotlivé vrstvy. Papriku nakrájíme na tlustší proužky nebo větší čtverečky. Paneer nakrájíme na kostky.
  2. V misce si promícháme všechny zbývající ingredience na paneer tikka. Přidáme paneer a zeleninu a necháme minimálně jednu hodinu (ideál je přes noc) marinovat.
  3. Troubu si rozehřejeme na 200°C. Plech nebo zapékací misku si vyložíme alobalem. Je nutné vybrat takovou nádobu, na jejíž okraje půjdou položit špízy tak, aby se nedotýkaly dna.
  4. Na špejle namočené ve vodě (to je důležité, jinak zelenina ani sýr nepůjdou napichovat) napícháme paneer, papriku a cibuli. Špízy položíme přes okraje plechu vyloženého alobalem.
  5. Špízy pečeme v troubě přibližně 20 minut, dokud se zelenina i paneer neopečou.
  6. Mezi tím si oloupeme a rozpůlíme cibuli. Ve vroucí vodě dvě minuty povaříme rozpůlenou cibuli a rajčata. Po té sundáme z ohně a necháme ještě 15 minut stát.
  7. Povařená rajčata oloupeme a rozmixujeme na pyré. To stejné uděláme s povařenou cibulí. Česnek se zázvorem také rozmixujeme na jemnou pastu.
  8. V pánvi si rozpálíme olej a osmažíme na něm cibulové pyré dozezlátnutí.
  9. Přidáme pastu z česneku a zázvoru a smažíme dokud se nezbavíme silného aroma.
  10. Přidáme rajčatové pyré a za občasného promíchání smažíme dokud směs nezhoustne.
  11. Po té přidáme všechno koření a dobře promícháme.
  12. Pánev sundáme z ohně a do vzniklé pasty přimícháme jogurt. Dobře promícháme a vrátíme zpět nad oheň.
  13. Teď přidáme do pánve 1/2 (případně i víc, pokud je potřeba) hrnku vody a sůl. Promícháme a dusíme 5 minut.
  14. Do pánve přidáme smetanu, ještě minutu dusíme a během toho případně upravíme hustotu omáčky přidáním vody.
  15. Ze špejlí stáhneme paneer i zeleninu a vmícháme do omáčky.

Hotovo!

Další recepty s paneerem:

Kadai paneer

Paneer paratha

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..