Paneer jalfrezi

Zahajuji paneerovou renesanci ve vlastní kuchyni a začínám s jednoduchým stir fry po indicku.

Je to absurdní. V Brně jsem dělala psí kusy, abych mohla uvařit nějaké jídlo s paneerem a tady v Anglii, když paneer prodávají v každém supermarketu, tak mně za celý rok nenapadlo, že bych ho mohla koupit.

A to přitom, když někdy klesneme na britskou úroveň a rozhodneme se objednat si indické take away, smutně koukám na jídelní lístky zdejších indických restaurací a jsem rozmrzelá, že nemají vůbec tak širokou nabídku jídel s paneerem jako v ČR. Že by paneeru nepřálo britské klima?

Každopádně od teď slibuji, že na paneer budu víc myslet a budu si ho užívat, dokud v britských supermarketech nedojde stejně jako Marmite.

Paneerovou renesanci jsem se rozhodla zahájit zajímavým indickým pokrmem zvaným jalfrezi. To se od běžných indických receptů liší tím, že víc než běžné curry připomíná čínské stir fry. Zelenina zde není v žádné husté omáčce, ale naopak je zprudka osmažená. Do jalfrezi se může použít kde co. Může tam být maso. Nemusí tam být maso. Může se použít paneer. Nemusí se použít paneer. I výběr zeleniny je jenom na vás. Důležité je ovšem si pamatovat, že nutností je zázvor, chilli, červená paprika a ocet s cukrem na dochucení. Já jsem se rozhodla pro jednoduchou verzi, se kterou se setkávám ve zdejších restauracích, jenom s paprikou a cibulí. Myslím ale, že cizrna nebo lilek by jalfrezi taky pěkně slušeli.

Ingredience

  • 2,5 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
  • 2 chilli papričky
  • 1 cibule nakrájená na velmi tenké plátky
  • 1 červená cibule nakrájená na osminky a rozdělená na jednotlivé vrstvy
  • 2 červené papriky nakrájené na proužky
  • 2 rajčata
  • 250 g paneeru nakrájeného na kostky
  • římský kmín
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej na smažení

Postup

  1. Zázvor společně s chilli papričkami rozmixujeme v mixéru nebo food procesoru na hustou pastu.
  2. Ve woku nebo hluboké pánvi si rozehřejeme olej a začneme na něm smažit zázvor s chilli.
  3. Jakmile vyprchá zázvorové aroma, přidáme do pánve cibuli nakrájenou na tenké plátky a smažíme minutu až dvě. Po té přidáme římský kmín.
  4. Do pánve přidáme všechnu zeleninu, zprudka osmažíme, přikryjeme pokličkou a na středním ohni za občasného promíchání dusíme deset až patnáct minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Mezi tím si rajčata rozmixujeme na pyré.
  6. Až je zelenina měkká, do pánve přilijeme rajčatové pyré a odkryté necháme probublávat přibližně pět až osm minut, dokud nevyprchá vůně syrových rajčat.
  7. Nakonec do zeleninové směsi vmícháme nakrájený paneer, cukr a ocet. Vše promícháme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme ještě chvíli povařit.
  8. Jalfrezi výborně chutná s indickým chlebem naan nebo vařenou rýží. Samozřejmě ale nesmí chybět ani mangové chutney nebo jiná dobrá indická zavařenina.

Další recepty s paneerem

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..