Paneer paratha

Tak a tohle je na nějakou dobu poslední indický recept. Vyrážíme na prodloužený víkend do Londýna a člověk se přece nemůže přejíst indické kuchyně, když jede do města, kde tahle kuchyně vládne, že jo.

Paneer paratha

Paneer paratha

O fenoménu jménem paratha jsem se doslechla od našeho indického známého, který, když jsme mu vysvětlovali, co jsou to polské pirožky, prohlásil, že to bude asi něco jako paratha v Indii. No, tak k pirožkům má tenhle chleba dost daleko, ale asi se jedná o stejně levné a dostupné jídlo jako v případě pirožků.

Paratha můžete plnit snad čímkoliv. Nejznámější je asi aloo paratha plněné bramborama, ale já jsem si vybrala hned druhou nejpopulárnější náplň. Samozřejmě neuhádnete jakou, že.

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky pšeničné mouky
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 lžíce ghee
  • sůl
  • Ingredience na náplň
  • 200 g paneeru (recept na snadnou a rychlou domácí přípravu je zde)
  • 2 chili papričky
  • tandoori masala
  • koriandr
  • ghee

Postup

  1. Do mísy dáme mouku, lžíci ghee, sůl a 1/2 hrnku vody. V robotu začneme vypracovávat těsto a podle potřeby přiléváme vodu (nebo případně přisypáváme mouku) dokud nemáme hladké a pružné těsto. Těsto necháme půl hodiny odpočinout.
  2. Paneer si nastrouháme a promícháme s kořením a chili.
  3. Z těsta si vždy odkrojíme dvě kuličky o velikosti menší limetky. Těsto rozválíme na dvě menší placky. Na jednu položíme hrst paneerové směsi a nebojíme se paneer dát až do okrajů těsta. Paneer překryjeme druhou plackou, přitlačíme okraje k sobě a válečkem vyválíme na co nejtenčí placku. Ne ale zase na tak tenkou, aby měla tendence se trhat.
  4. Až máme všechno těsto zpracované, rozpálíme si pánev.
  5. Na suchou pánev položíme budoucí paratha a necháme trochu osmažit. Otočíme a druhou stranu opět trochu osmažíme. Zatím co se nám smaží druhá strana, potřeme tu stranu, která se smažila jako první lžičkou ghee. Paratha obrátíme a horní stranu opět potřeme lžičkou ghee. Obracíme a potíráme ghee, dokud paratha není dokonale osmažená. To poznáme podle toho, že se na těstě začnou tvořit puchýřky a okraje placky ztvrdnou.
  6. Hotové paratha můžeme podávat jako přílohu a nebo jenom tak s ochuceným jogurtem a čerstvou zeleninou.

Další recepty s paneerem:

Kadai paneer

Paneer tikka masala

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..