Jako Londýnem prot?elý Mlok vám ?íkám, že díky téhle tržnici za?íná být Brno po?ádn? sv?tový.
Když jsme se st?hovali z Anglie, t?šila jsem se do Brna na spoustu v?cí, lidí a zážitk?. Obzvláš? netrp?livá jsem ale byla na nov? otev?enou krytou tržnici.
V Londýn? jsme si oblíbili italský trh Mercato Metropolitano. Zjistili jsme, že se v jeho útrobách dá klidn? strávit celý den. Netradi?ních jídel ze všech kout? sv?ta, výborných koktejl? a pohodlného sezení tam bylo víc než dost.
Když se proto na za?átku léta za?alo mluvit o brn?nské tržnici, byla jsem dost zv?davá, jestli m? po návratu z Anglie v Brn? ?eká takové menší Mercato Metropolitano.
Ješt? jsme ani nevybalili naše p?íru?ní ba??žky a už jsme s Milošem b?želi na Zel?ák. A hned jsme si také oddechli. V Mercatu možná ob?as va?í Jamie Oliver, ale jinak je naše brn?nská tržnice úpln? stejn? trendy.
Tržnice má t?i patra plná dobrého jídla a pití.
Hned v p?ízemí m?žete odložit d?ti do d?tského koutku a vyrazit na nákupy. Krom? zábavy pro d?ti je v p?ízemí ješt? slavná jazzová kavárna Podobrazy a peka?ství. Z tržnice je možné p?ejít na nádvo?í staré radnice, kde je zárove? zahrádka Podobraz?. Takže místo pro koncerty jako stvo?ené.
Pokud se nezaseknete s p?llitrem Hauskrechta na nádvo?í, doporu?uji vyjet po eskalátorech do prvního a potom hned do druhého patra. V obou dvou podlažích vám okamžit? za?nou o?i p?echázet ze všech t?ch zdravých i nezdravých dobrot, které na vás u stánk? ?ekají.
Já už jsem stihla ochutnat škvarkové ty?ky, makový donut, ?epou a zelím pln?né rohlí?ky, t?stoviny z bistra Pastificio, sýry od pana Kroupy, sladké wafle na špejli, polévku i kapustové chipsy z My raw bistro a pochopiteln? ?emeslná piva z pivnice Craftbeer. Všechno bylo úžasné a kdyby mn? n?kdo slíbil, že mn? nehrozí obezita ani cukrovka, vyjedla bych t?eba hned celý donutový stánek.
Na tržnici se mn? ale obzvláš? líbí, jak je ?ešený její prostor a stolování. Podstatou je, že u jednoho stánku si koupíte t?stoviny, odvedle si p?inesete pivo a o kousek dál si necháte nakrájet sýry nebo klobásky. A všechno to potom sníte u dlouhého stolu s výhledem na Zel?ák a když budete hladoví, nikdo vám nebrání si ješt? zasko?it pro sladkou koblihu nebo kysané zelí.
Prost? pohoda, kterou nám i v Londýn? m?žou závid?t.
Já osobn? jsem hrozn? ráda, že nám takový skvost uprost?ed Brna vyrostl a držím tržnici všechny ?ty?i palce, aby se jí da?ilo víc a víc.
A pokud byste cht?li vid?t n?jaké fotky, tak koukn?te na Vitalii, kde se dozvíte t?eba i to, jak ta naše brn?nská tržnice kdysi dávno m?la za úkol ni?it drobné živnostníky.
A te? už nevysedávejte u po?íta?e a šup šup do tržnice!
Já ti nevím, mn? se ta tržnice nelíbí. Uvidíme co to ud?lá v zim?…
Myslíš jako, jestli to n?jak vylepší váno?ní trhy a tak? Já jsem teda moc ráda, že n?co takovýho v Brn? máme. Myslím, že každý musí uznat, že je to tisíckrát lepší než to ošklivý nic, co tam ješt? nedávno bylo.
Trhy to asi nevylepší, to je kapitola sama pro sebe. Spíš mi to tam p?ijde p?íliš vyum?lkované, prázdné, hipsterské? Jsem zv?davá jestli se tam v zim? stáhnou prodejci zeleniny a bude to víc p?ipomínat opravdu tržnici. Taková budapeš?ská j úpln? jiný level. Tam si t?eba ?lov?k opravdu nakoupí. Ale kupovat jedno avokádo za asi 80 korun, co jsem tam nedávno vid?la… no nevim.