Pe?ená dý?ová polévka se zázvorem

Kdo ?íká, že polévka se musí va?it?

pokud jste také hrdým majitelem n?jakého po?ádn? výkonného mixéru, nemusíte kv?li výborné krémové polévce v?bec zapínat sporák. A to zde nemluvím jenom o raw polévkách, které pot?ší v lét?, ale te? v sychravém po?así si na n? vzpomene asi jen málokdo.

Výhodou mixéru s takovými parametry jako je t?icet tisíc otá?ek za minutu je, že vám polévku oh?eje už p?i mixování. N?které firmy se tento oby?ejný fyzikální jev snaží prodávat jako super funkci. Ve skute?nosti ale na oh?ev polévek nepot?ebujete žádný extra ?udlík. Tekutina se p?i takové rychlosti mixování oh?eje sama cht?j necht?j. Necht?j to m?že být v p?ípad?, že si chcete p?ipravit studené smoothie a ?as mixování trochu p?ešvihnete. Potom máte snadno místo ledového osv?žení h?ejivý nápoj.

A pokud máte ješt? navíc mixér s nádobou, do které m?žete ládovat teplé suroviny, protože vydrží i takové teploty, jako je 120 °C, nemusíte si už ani moc lámat hlavu s n?jakým zdlouhavým chladnutím práv? uva?eného vývaru. Teplou polévku k podávání tak máte hotovou za pár minut.

Vlastn? na tomto receptu je nejnáro?n?jší oloupat a nakrájet dýni. To všechno ostatní za vás zvládne trouba a mixér.

Jo ale, prosím vás, nezapome?te, že tohle vlastn? žádná dý?ová polévka není. Máslová dýn? je, jak už všichni víme, ve skute?nosti tykev. Ale tykvová polévka zní dost zvláštn? a tak mn? snad prominete, že z?stanu u té neš?astné a zavád?jící dýn?.

Ingredience

  • 1 menší dýn?/tykve (já jsem použila máslovou o váze 500 g)
  • 2 cibule
  • kousek zázvoru
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • ko?ení Slune?ní polibek od Sonnentoru nebo jakékoliv jiné ko?ení s asijskou chutí
  • rostlinný olej
  • s?l a ?erstv? namletý pep?
  • dý?ová semínka nebo dý?ový olej na ozdobu

Jak p?ipravit pe?enou dý?ovou polévku se zázvorem

  1. Dýni rozp?líme, vydlabeme z ní semínka, oloupeme a nakrájíme na cca 2 až 3 cm velké kousky.
  2. Cibule rozp?líme, od?ízneme jim ko?ínky a oloupeme.
  3. Na plech vyložený pe?ícím papírem rozložíme nakrájenou dýni a rozp?lené cibule. P?idáme trochu oleje, malou špetku soli a ?erstv? namletý pep? a vše dob?e promícháme.
  4. Dýni s cibulí pe?eme v troub? vyh?áté na 180 °C 45 až 60 minut. Cílem je mít dýni upe?enou úpln? dom?kka. Povrch dý?ových kousk? by m?l být zkaramelizovaný a uvnit? by m?la být dýn? naprosto m?kká.
  5. Zeleninu necháme trochu vychladnout a potom ji spole?n? se zázvorem, vývarem a ko?ením p?endáme do mixéru.
  6. Vše rozmixujeme dohladka. Podle pot?eby dochutíme ko?ením nebo p?idáme víc vývaru, pokud je polévka p?íliš hustá.
  7. Pokud máme výkonný mixér, jehož nádoba není citlivá na vysoké teploty, m?žeme mixovat jen lehce zchladlou zeleninu i nevychladlý vývar. Polévku potom není pot?eba už p?ih?ívat a m?že se hned servírovat. Pokud máme suroviny už chladn?jší, ale mixér má vysoký po?et otá?ek, sta?í mixovat o pár minut déle a polévka se zah?eje tak, že ji také není pot?eba oh?ívat. Pokud mixér ani jednou z t?chto funkcí nedisponuje, m?žeme vše ješt? oh?át v kastrolku.
  8. Polévku m?žeme dochutit pár kapkami dý?ového oleje nebo osmaženými dý?ovými semínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..