Paneer jalfrezi

Zahajuji paneerovou renesanci ve vlastní kuchyni a za?ínám s jednoduchým stir fry po indicku.

Je to absurdní. V Brn? jsem d?lala psí kusy, abych mohla uva?it n?jaké jídlo s paneerem a tady v Anglii, když paneer prodávají v každém supermarketu, tak mn? za celý rok nenapadlo, že bych ho mohla koupit.

A to p?itom, když n?kdy klesneme na britskou úrove? a rozhodneme se objednat si indické take away, smutn? koukám na jídelní lístky zdejších indických restaurací a jsem rozmrzelá, že nemají v?bec tak širokou nabídku jídel s paneerem jako v ?R. Že by paneeru nep?álo britské klima?

Každopádn? od te? slibuji, že na paneer budu víc myslet a budu si ho užívat, dokud v britských supermarketech nedojde stejn? jako Marmite.

Paneerovou renesanci jsem se rozhodla zahájit zajímavým indickým pokrmem zvaným jalfrezi. To se od b?žných indických recept? liší tím, že víc než b?žné curry p?ipomíná ?ínské stir fry. Zelenina zde není v žádné husté omá?ce, ale naopak je zprudka osmažená. Do jalfrezi se m?že použít kde co. M?že tam být maso. Nemusí tam být maso. M?že se použít paneer. Nemusí se použít paneer. I výb?r zeleniny je jenom na vás. D?ležité je ovšem si pamatovat, že nutností je zázvor, chilli, ?ervená paprika a ocet s cukrem na dochucení. Já jsem se rozhodla pro jednoduchou verzi, se kterou se setkávám ve zdejších restauracích, jenom s paprikou a cibulí. Myslím ale, že cizrna nebo lilek by jalfrezi taky p?kn? slušeli.

Ingredience

  • 2,5 cm dlouhý kousek ?erstvého zázvoru
  • 2 chilli papri?ky
  • 1 cibule nakrájená na velmi tenké plátky
  • 1 ?ervená cibule nakrájená na osminky a rozd?lená na jednotlivé vrstvy
  • 2 ?ervené papriky nakrájené na proužky
  • 2 raj?ata
  • 250 g paneeru nakrájeného na kostky
  • ?ímský kmín
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce vinného octa
  • s?l a pep?
  • rostlinný olej na smažení

Postup

  1. Zázvor spole?n? s chilli papri?kami rozmixujeme v mixéru nebo food procesoru na hustou pastu.
  2. Ve woku nebo hluboké pánvi si rozeh?ejeme olej a za?neme na n?m smažit zázvor s chilli.
  3. Jakmile vyprchá zázvorové aroma, p?idáme do pánve cibuli nakrájenou na tenké plátky a smažíme minutu až dv?. Po té p?idáme ?ímský kmín.
  4. Do pánve p?idáme všechnu zeleninu, zprudka osmažíme, p?ikryjeme pokli?kou a na st?edním ohni za ob?asného promíchání dusíme deset až patnáct minut, dokud není zelenina m?kká.
  5. Mezi tím si raj?ata rozmixujeme na pyré.
  6. Až je zelenina m?kká, do pánve p?ilijeme raj?atové pyré a odkryté necháme probublávat p?ibližn? p?t až osm minut, dokud nevyprchá v?n? syrových raj?at.
  7. Nakonec do zeleninové sm?si vmícháme nakrájený paneer, cukr a ocet. Vše promícháme, podle pot?eby dochutíme solí a pep?em a necháme ješt? chvíli pova?it.
  8. Jalfrezi výborn? chutná s indickým chlebem naan nebo va?enou rýží. Samoz?ejm? ale nesmí chyb?t ani mangové chutney nebo jiná dobrá indická zava?enina.

Další recepty s paneerem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..