Když se te? tak dívám na tenhle recept na pln?né cukety, ?íkám si, že je hrozná škoda, že kouzlo pln?né zeleniny neobjevuji ?ast?ji.
Recept stejn? jako tacos se sladkou bramborou a ko?en?ná vejce s freekehem pochází od rozvážkové služby Gousto, o které si m?žete p?e?íst víc na Vitalia.cz. Pln?né cukety jsou posledním receptem, který mn? v mé testovací krabi?ce dorazil. A op?t je to p?esn? takové to jídlo, které bych se nebála nabídnout ani tomu nejnáro?n?jšímu masožravému strávníkovi. Kombinace ochuceného kuskusu, po?ádn? pálivého jogurtu a cuket zasypaných fetou je prost? parádní a v?bec nechápu, pro? na britských webech tak ?asto narážím na recepty, kde se cukety plní mletým masem nebo klobáskama. Vždy? je to úpln? zbyte?né, když stejnou parádu nad?lá i dob?e nako?en?ná zelenina.
Ingredience na pln?né cukety pro dva strávníky
- 2 cukety
- 1 ?ervená cibule nasekaná najemno
- 2 raj?ata nasekaná najemno
- 100 g fety
- 120 g bílého jogurtu
- 150 g kuskusu
- 1 lžíce raj?atového protlaku
- menší svazek hladkolisté petrželky
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce ko?ení baharat
- 1/2 lžíce kajenského pep?e
- 1 kostka zeleninového vývaru se sníženým obsahem soli
- s?l a pep?
- špetka cukru
- 1 lži?ka olivového oleje
- rostlinný olej na smažení
Jak p?ipravit pln?né cukety
- Cukety podéln? rozkrojíme a lži?kou vydlabeme vnit?ek. Ten nasekáme najemno a odložíme na pozd?jší použití.
- V pánvi rozeh?ejeme olej a zp?níme na n?m cibuli.
- Petrželku v?etn? stonk? nasekáme na jemno. Nasekané stonky p?idáme k zelenin? do pánve a zbytek petrželky si odložíme na pozd?jší použití.
- Do pánve p?idáme nasekaný vnit?ek cuket a ješt? vše smažíme ?ty?i minuty nebo tak dlouho, dokud zelenina není m?kká a z pánve se neodpa?í veškerá tekutina.
- Vydlabané cukety položíme na plech vyložený papírem. Vnit?ky cuket lehce osolíme a opep?íme a naplníme zeleninovou sm?sí.
- V misce smícháme nasekané lístky petrželky s nadrobenou fetou, špetkou soli a lži?kou olivového oleje.
- Povrch napln?ných cuket posypeme ochucenou fetou.
- Cukety pe?eme v troub? rozeh?áté na 220 °C deset až patnáct minut.
- V kastrólku p?ivedeme k varu 400 ml vody, ve které rozmícháme rajský protlak, oregano, druhou p?lku zeleninového vývaru a špetku cukru.
- Takto p?ipraveným vývarem zalijeme kuskus a necháme ho n?kolik minut nabobtnat. Až je kuskus m?kký, tak ho vidli?kou nakyp?íme.
- Mezi tím si smícháme jogurt s kajenským pep?em a uzenou paprikou.
- Upe?ené cukety servírujeme s kuskusem a ko?en?ným jogurtem.