Kořeněná vejce s cherry rajčátky a freekehem

Trochu krkolomný název, ale těžko se mně vměstnává tolik chutí do něčeho stručnějšího.


Razím heslo, že s masem umí vařit každý, ale bez masa je to umění. Tohle moje přesvědčení ale začne pokulhávat, když chci pohostit nějakou návštěvu. Chci hosty překvapit něčím netradičním, velkolepým a slavnostním. A najednou mám pocit, že pokud to nebude steak, zajíc na smetaně nebo losos (ne, že bych cokoliv z toho uměla uvařit), tak to nikoho neosloví. Nějak mě prostě znervózňuje, že talíř těstovin, indické curry nebo tofu nejsou dost důstojnými společníky pro slavnostní večer.

Většinou jsem tenhle svůj problém řešila rizotem a občas jsem také udělala televizní succottash nebo sladkokyselé tofu. Pořád jsem ale nebyla pevně přesvědčená o tom, že hromádka zeleniny někoho dokáže přesvědčit o tom, že jsem se na jeho přítomnost těšila a že jsem si s přípravou večera dala záležet. Přece jenom, fazole nejsou takový luxus jako vyzrálý steak z mladého býčka.

Teď jsem ale objevila recept, který se nebudu bát jakékoliv návštěvě připravit. A to jsou suroviny poměrně prosté. Jejich kombinace a postupy jsou ale tak netradiční, že si myslím, že vejce obalené v směsi voňavého koření vyrazí dech i tomu nejzapřísáhlejšímu masožroutovi.

Vlastně největším výstřelkem je zde freekeh neboli zelená pšenice, která v našich končinách není moc běžná, ale prodává ji třeba i Country Life. Jinak ale kouzlo celého pokrmu spočívá především ve správném načasování všech kroků a v celkově kvalitních surovinách.

Recept bohužel není z mé hlavy, ale byl součástí objednávky od rozvážkové služby Gousto, o které si víc můžete přečíst zde.

Ingredience

  • 130 g freekehu
  • 125 g cherry rajčat
  • 4 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 30 g lískových oříšků
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce černuchy
  • 2 lžíce harissy
  • 2 stroužky česneku
  • menší svazek pažitky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl a pepř

Postup

  1. Freekeh propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce a společně s 500 ml vody přivedeme k varu. Na mírném ohni freekeh vaříme dvacet pět minut nebo tak dlouho, dokud freekeh není měkký. Uvařený freekeh promícháme s nasekanou pažitkou.
  2. Všechna cherry rajčata rozpůlíme.
  3. V kastrolku rozehřejeme lžíci olivového oleje. Přidáme k němu napůlená rajčata, stroužek česneku nakrájený najemno, harissu, cukr a špetku soli. Vše vaříme pět až sedm minut.
  4. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme čtyři až pět minut lískové oříšky.
  5. Upečené oříšky promneme v dlaních a zbavíme je tak slupky.
  6. Oříšky společně s římským kmínem ve food procesoru nasekáme nahrubo a do této směsi ještě přimícháme černuchu.
  7. Všechna čtyři vejce vaříme ve vroucí vodě se špetkou soli sedm minut.
  8. Uvařená vajíčka oloupeme a obalíme ve směsi namletých oříšků a koření.
  9. Jeden stroužek česneku nasekáme najemno a promícháme s jogurtem, kapkou olivového oleje, solí a pepřem.
  10. Na talíř rozdělíme freekeh a na něj naklademe vejce obalená v koření, teplá cherry rajčátka a ochucený jogurt.

Výsledkem je talíř plný chutí a neotřelých kombinací.

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..