Ko?en?ná vejce s cherry raj?átky a freekehem

Trochu krkolomný název, ale t?žko se mn? vm?stnává tolik chutí do n??eho stru?n?jšího.


Razím heslo, že s masem umí va?it každý, ale bez masa je to um?ní. Tohle moje p?esv?d?ení ale za?ne pokulhávat, když chci pohostit n?jakou návšt?vu. Chci hosty p?ekvapit n??ím netradi?ním, velkolepým a slavnostním. A najednou mám pocit, že pokud to nebude steak, zajíc na smetan? nebo losos (ne, že bych cokoliv z toho um?la uva?it), tak to nikoho neosloví. N?jak m? prost? znervóz?uje, že talí? t?stovin, indické curry nebo tofu nejsou dost d?stojnými spole?níky pro slavnostní ve?er.

V?tšinou jsem tenhle sv?j problém ?ešila rizotem a ob?as jsem také ud?lala televizní succottash nebo sladkokyselé tofu. Po?ád jsem ale nebyla pevn? p?esv?d?ená o tom, že hromádka zeleniny n?koho dokáže p?esv?d?it o tom, že jsem se na jeho p?ítomnost t?šila a že jsem si s p?ípravou ve?era dala záležet. P?ece jenom, fazole nejsou takový luxus jako vyzrálý steak z mladého bý?ka.

Te? jsem ale objevila recept, který se nebudu bát jakékoliv návšt?v? p?ipravit. A to jsou suroviny pom?rn? prosté. Jejich kombinace a postupy jsou ale tak netradi?ní, že si myslím, že vejce obalené v sm?si vo?avého ko?ení vyrazí dech i tomu nejzap?ísáhlejšímu masožroutovi.

Vlastn? nejv?tším výst?elkem je zde freekeh neboli zelená pšenice, která v našich kon?inách není moc b?žná, ale prodává ji t?eba i Country Life. Jinak ale kouzlo celého pokrmu spo?ívá p?edevším ve správném na?asování všech krok? a v celkov? kvalitních surovinách.

Recept bohužel není z mé hlavy, ale byl sou?ástí objednávky od rozvážkové služby Gousto, o které si víc m?žete p?e?íst zde.

Ingredience

  • 130 g freekehu
  • 125 g cherry raj?at
  • 4 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 30 g lískových o?íšk?
  • 1 lžíce ?ímského kmínu
  • 1 lžíce ?ernuchy
  • 2 lžíce harissy
  • 2 stroužky ?esneku
  • menší svazek pažitky
  • 1 lži?ka t?tinového cukru
  • s?l a pep?

Postup

  1. Freekeh propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce a spole?n? s 500 ml vody p?ivedeme k varu. Na mírném ohni freekeh va?íme dvacet p?t minut nebo tak dlouho, dokud freekeh není m?kký. Uva?ený freekeh promícháme s nasekanou pažitkou.
  2. Všechna cherry raj?ata rozp?líme.
  3. V kastrolku rozeh?ejeme lžíci olivového oleje. P?idáme k n?mu nap?lená raj?ata, stroužek ?esneku nakrájený najemno, harissu, cukr a špetku soli. Vše va?íme p?t až sedm minut.
  4. V troub? p?edeh?áté na 200 °C pe?eme ?ty?i až p?t minut lískové o?íšky.
  5. Upe?ené o?íšky promneme v dlaních a zbavíme je tak slupky.
  6. O?íšky spole?n? s ?ímským kmínem ve food procesoru nasekáme nahrubo a do této sm?si ješt? p?imícháme ?ernuchu.
  7. Všechna ?ty?i vejce va?íme ve vroucí vod? se špetkou soli sedm minut.
  8. Uva?ená vají?ka oloupeme a obalíme ve sm?si namletých o?íšk? a ko?ení.
  9. Jeden stroužek ?esneku nasekáme najemno a promícháme s jogurtem, kapkou olivového oleje, solí a pep?em.
  10. Na talí? rozd?líme freekeh a na n?j naklademe vejce obalená v ko?ení, teplá cherry raj?átka a ochucený jogurt.

Výsledkem je talí? plný chutí a neot?elých kombinací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..