Tacos se sladkou bramborou a černými fazolemi

Vynikaící recept a drobné zamyšlení nad food delivery službami, které vám usnadní život a přitíží přírodě.

Vzhledem ke své lakotě jsem docela odolná vůči různým slevám a akcím. Když na mě ale na Facebooku vyskočila reklama na službu Gousto a první objednávku jenom za deset liber, nedalo se tomu prostě odolat.

Gousto je taková ta služba, která za vás vymyslí recepty, nakoupí, všechno odváží a vaším úkolem už jenom je smíchat ty správné suroviny a řídit se přiloženým receptem. Jinak řečeno, Gousto je služba, která má v zemi oplývající hotovými jídly velký potenciál a v České republice nemá šanci na přežití. Zatímco v Británii Gousto funguje už od roku 2012 a zdravě si dokáže konkurovat s totožným projektem Hello Fresh, v českých luzích a hájích v posledních letech zmíral na oubytě jeden rozvozový startup za druhým.

Lenivým a asi i chytám anglické manýry. Takže, i když nepočitám to, že tento týden se mně podařilo uvařit za rekordně nízkou cenu, můj celkový dojem z Gousta byl až na drobné výhrady velmi pozitivní.

Těmi drobnými výhradami mám na mysli přehršel miniaturních plastových kelímků, vaniček a pytlíčků, do kterých mně zaměstnanci Gousta zabalily kmín, deset lískových oříšků nebo lžíci rajského protlaku. Myslím, že takovou záplavu plastů nedokáže zachránit ani sebezodpovědnější třídění odpadu.
gousto_vsechno
Však se přesvědčte sami, kolik toho bylo potřeba na tři různá jídla po dvou porcích. Na druhou stranu je ale zase pravda, že s tímhle systémem člověku ve spíži nestárne žádné koření ani tam červi a jiná zvířena nepořádají hody na jeho zásobách kuskusu, bulguru nebo rýže.

Musím ale přiznat, že pokud jde o chuťovou stránku věci, tak jsem byla nadšená. Třeba takový recept na tacos s pečenou sladkou bramborou bych se nikdy sama dobrovolně nerozhodla připravit, protože bych měla pocit, že s tím strávím půl dne. Když za vás ale někdo odměří i ocet, tak je zase o kus práce míň a výsledek byl tak působivý, že je dost možné, že jsem z Gousta neobjednávala naposledy.

Ingredience

  • 6 tortil
  • 1 velká sladkábrambora cca 300 g
  • 1 plechovka černých fazolí
  • 150 g bílého jogurtu
  • 20 g čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce chipotle pasty
  • 1 lžíce uzené papriky
  • olivový olej
  • sůl

Postup

  1. Neoškrábanou sladkou bramboru nakrájíme na cca 0,5 tlustá půl kolečka.
  2. Plátky brambory na plechu vyloženém pečícím papírem promícháme s trochou olivového oleje a špetkou soli.
  3. V troubě vyhřáté na 200 °Cplátky brambory pečeme 20 až 25 minut.
  4. Koriandr nasekáme nahrubo a společně s vinným octem, šťávou z limetky a lžící olivového oleje rozmixujeme na hustou pastu.
  5. Asi tak pět minut před koncem pečení brambor si na pánvi rozehřejeme olivový olej, do kterého přidáme chipotle pastu a uzenou papriku. Vše rychle promícháme a přisypeme černé fazole, dochutíme špetkou soli a fazole prohřejeme.
  6. Po té, co máme hotové brambory, dáme do trouby ještě na jednu minutu tortilly, aby se zahřály.
  7. Teplé tortilly servírujeme s plátky pečené sladké brambory, koriandrovou pastou, černými fazolemi a bílým jogurtem. Vše si na tortillu naklademe podle vlastní chuti a představ, tortillu zabalíme, pochvalujeme si, jak to za nás Gousto dobře vymyslelo a snažíme se nemyslet na ten malilinkatý plastový kelímek, ve kterém byla zabalená jedna lžíce vinného octa.
Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..