Filo tašti?ky pln?né batáty

Pravidelní ?tená?i tohodle blogu si ur?it? všimli, že Mlokovi tak n?jak nejedou batáty. Ale i navzdory t?mhle Mlo?ím chutím jsem se nedávno rozhodla dát sladkým bramborám ješt? jednu šanci.

Batátové tašti?ky

Batátové tašti?ky


V Londýn? jsem totiž obkoukla zajímavou kombinaci vají?ka, sýru halloumi a novozélandských sladkých brambor nazývaných kumara. Ty se od t?ch našich batát? liší jak vzhledem, tak i chutí. Protože ale je v?bec zázrak sehnat v ?eském obchod? i ty batáty, ?ekla jsem si, že nebudu Mlok frf?a a spokojím se i s tou mén? dobrou variantou a po letech jsem zase jednou koupila batáty.

Nakonec to ale všechno dopadlo úpln? jinak, protože venkovní teplom?r za?al ukazovat hodnoty kolem 30°C, ?ehož vedlejším efektem byla nutnost uleh?it našemu miniaturnímu mražá?ku, aby se do n?j vlezlo aspo? jedno tvo?ítko na led.

Ob?tí téhle mražákové ?istky se nakonec stalo t?sto filo, které zabíralo asi tak polovinu celého mražáku a tak bylo jasné, že práv? jeho smrt p?inese nejvíc užitku.

Místo londýnské snída?ové extravagance jsem tak batáty nakonec prom?nila v k?upavé tašti?ky. A ?eknu vám, že jsem byla up?imn? p?ekvapená, že mn? tentokrát ty naše p?íliš sladké a p?íliš mazlavé batáty dost chutnaly. Nevím, jestli jsem m?la št?stí na n?jakou lepší variantu sladkých brambor a nebo jestli to bylo zap?í?in?no kombinací surovin, ale ta chu? se už už skoro blížila novozélandským kumarám.

Filo tašti?ky s batáty

Filo tašti?ky s batáty

Ingredience

  • 600 g batát?
  • 20 g másla
  • 50 ml mléka
  • 200 g sýra feta nakrájeného na menší kosti?ky
  • hrst vyloupaného hrášku
  • 1 balení t?sta filo
  • 100 g rozpušt?ného másla
  • s?l

Postup

  1. Batáty d?kladn? omyjeme. Neoloupané je nakrájíme na osminky a dáme va?it.
  2. Až jsou batáty m?kké, slijeme z nich vodu a v hrnci je ješt? teplé rozma?káme vidli?kou.
  3. K rozma?kaným batát?m p?ilijeme mlíko a p?idáme na menší kousky nakrájené máslo. Vše vidli?kou zpracujeme do podoby bramborového pyré.
  4. Do pyré p?imícháme fetu a hrášek. Vše podle chuti dosolíme.
  5. Na pracovní plochu si rozložíme vždy jeden plát t?sta filo a zbytek t?sta máme p?ikrytý ut?rkou, aby nám jednotlivé pláty neoschnuly.
  6. Plát t?sta pot?eme rozpušt?ným máslem a p?ehneme na polovinu. Tu op?t pot?eme máslem a zase p?ehneme na polovinu.
  7. Na jednu p?lku takhle vzniklého ?tverce naklademe p?ibližn? dv? lžíce batátového pyré. ?tverec diagonáln? p?ehneme p?es nápl?, aby nám vznikla trojúhelníková tašti?ka. Tu na záv?r celou pot?eme rozpušt?ným máslem.
  8. Tašti?ky pe?eme na plechu vyloženém pe?ícím papírem v troub? vyh?áté na 200°C cca 15 minut.
  9. Tašti?ky jsou výborné jak teplé, tak i studené. Jenom když jsou teplé, sýr v náplni je takový hezky rozpušt?ný a o krapánek chutn?jší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..