Americké biscuits

Není biscuit jako biscuit.

K tomu, co se bude další den va?it, se dá dosp?t r?znými zp?soby – tak t?eba v rámci diskuze o rozdílech mezi americkou a britskou angli?tinou.

V?d?li jste, že v Americe jsou hranolky fries, ale v Británii chips, což jsou pro zm?nu v USA bramb?rky a t?m se v Británii zase ?íká crisps. Trochu zmatek, co.

A podobné je to i se slovem cookies. To, ?emu se v Americe ?íká cookies, Britové nazývají biscuit. Jenomže oni tak prý nazývají i oplatky a t?m zase ameri?ané ?íkají waffle. A aby toho nebylo málo, tak v USA mají i své vlastní biscuity, jenomže to je prý úpln? n?co jiného, než britské biscuity.

A v tomhle bod? se celá naše sofistikovaná diskuze zasekla a už se za?alo jenom ?ešit, co to je ten americký biscuit. I když jsem v USA byla všeho všudy t?ikrát, o tomhle pe?ivu jsem slyšela poprvé a i když se kamarádka snažila sebe víc mn? ho popsat, po?ád mn? nebylo dost dob?e jasné, o co se vlastn? jedná.

Nezbývalo mi tak nic jiného, než americké biscuity zkusit upéct a na kamarádce otestovat, jestli jsem se aspo? trochu trefila.

A prý, že jo. Prý se mn? poda?ilo stvo?it ty správné biscuity z amerického jihu, kde si je bývalí plantážníci každé ráno mažou ke snídani marmeládou nebo medem.

Jediné, na ?em jsme se nedokázaly shodnout je sloví?ko shortening. Slovnik.cz ?íká, že se jedná o ztužený tuk a tak jsem použila Heru. Prý ale Hera není shortening, který se dává do amerických biscuit?. Podle popisu jsme se nakonec shodly, že by to mohlo být n?co jako Ceres. Ale používat Ceres do pe?ení mn? p?ijde trochu zvláštní. Pokud teda n?kdo víte, co v ?esku použít, když se v receptu na american biscuits píše shortening, použijte to a mn? to, prosím, napište.

Ingredience

  • 300 g pšeni?né mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce ztuženého tuku shortening (použila jsem Heru, ale asi to není úpln? ono, viz diskuze výše)
  • 250 ml podmáslí
  • 4 lži?ky prášku do pe?ení
  • 1/4 lži?ky jedlé sody
  • malá špetka soli

Postup

  1. V míse smícháme mouku, prášek do pe?ení, jedlou sodu a s?l.
  2. Do mou?né sm?si p?idáme máslo a ztužený tuk. Obojí rychle prsty do mouky zapracujeme tak, abychom ve výsledku m?li malé kousky tuku a másla obalené moukou. Pracujeme rychle, aby se nám ztužený tuk a máslo nerozpustili.
  3. Do sm?si p?ilijeme podmáslí a vypracujeme lepkavé t?sto
  4. T?sto vyklopíme z mísy na pomou?n?nou plochu a ješt? n?kolikrát p?eložíme p?es sebe.
  5. T?sto rukama zploštíme tak, aby nám vznikl tlustší plát t?sta. Z toho s pomocí hrní?ku nebo kulatého vykrajovátka vykrajujeme kole?ka a klademe na plech vyložený pe?ícím papírem.
  6. Ze zbylého t?sta op?t vypracujeme plát, ze kterého vykrajujeme kole?ka. Takhle pokra?ujeme dokud nám zbývá n?jaké t?sto.
  7. Biscuity pe?eme v troub? vyh?áté na 230°C patnáct minut.
  8. Biscuity jsou dobré jenom tak, ale hodí se je i namazat marmeládou, medem nebo n?jakou pomazánkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..