Paneer tikka masala

Až si p?e?tete tenhle recept, tak si s nejv?tší pravd?podobností ?eknete: “Tak tohle ne. Tohle je p?íliš zdlouhavý.”

Paneer tikka masala

Paneer tikka masala

Musím vás uklidnit, že já když jsem na webu VegRecipesofIndia.com narazila na tenhle recept, tak jsem si pomyslela n?co podobného. Jenomže protože, jak už všichni víme, miluji cokoliv, kde je paneer, nenechala jsem se zastrašit a pustila jsem se do toho.

A nakonec se ukázalo, že to vlastn? v?bec není zdlouhavý, vysilující a kuchyni zašpi?ující recept. Práce se dá totiž rozložit do dvou dn?. První den tak krájíte a marinujete a druhý den vám už jenom zbývá všechno napíchat na špejle a potom už jenom mixovat, míchat, mixovat a zase míchat.

Ovšem na celém receptu je nejlepší to, že ve výsledku vytvo?íte úžasné jídlo, kterým neurazíte i ty nejvybírav?jší strávníky. Ope?ené kosti?ky panneru, pe?ená zelenina a omá?ka plná chutí – znáte n?co dokonalejšího?

M? n?co ješt? dokonalejšího napadá…Co takhle sýrovo-zeleninové špízy nepéct v troub?, ale hodit je na gril  a potom už se jenom rozhodnout, zda je sníte jen tak bez omá?ky a nebo jestli recept dotáhnete dokonce? Myslím, že tomu by se mohlo ?íkat dokonalost.

Ingredience na tikka masala

  • 200 g paneeru (recept na to, jak si ho snadno a rychle vytvo?it doma, je zde)
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 2 stroužky ?esneku
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce citronové š?ávy
  • 1 lžíce kuku?i?ného škrobu
  • chilli
  • tandoori masala
  • muškátový o?íšek
  • kurkuma
  • s?l

Ingredience na omá?ku

  • 1 cibule
  • 3 raj?ata
  • 3 stroužky ?esneku
  • kousek zázvoru
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 150 ml smetany na va?ení
  • koriandr
  • kurkuma
  • ?ímský kmín
  • tandoori masala
  • chilli
  • s?l
  • olej na smažení

Postup

  1. Jednu cibuli roz?tvrtíme a rozd?líme ji na jednotlivé vrstvy. Papriku nakrájíme na tlustší proužky nebo v?tší ?tvere?ky. Paneer nakrájíme na kostky.
  2. V misce si promícháme všechny zbývající ingredience na paneer tikka. P?idáme paneer a zeleninu a necháme minimáln? jednu hodinu (ideál je p?es noc) marinovat.
  3. Troubu si rozeh?ejeme na 200°C. Plech nebo zapékací misku si vyložíme alobalem. Je nutné vybrat takovou nádobu, na jejíž okraje p?jdou položit špízy tak, aby se nedotýkaly dna.
  4. Na špejle namo?ené ve vod? (to je d?ležité, jinak zelenina ani sýr nep?jdou napichovat) napícháme paneer, papriku a cibuli. Špízy položíme p?es okraje plechu vyloženého alobalem.
  5. Špízy pe?eme v troub? p?ibližn? 20 minut, dokud se zelenina i paneer neope?ou.
  6. Mezi tím si oloupeme a rozp?líme cibuli. Ve vroucí vod? dv? minuty pova?íme rozp?lenou cibuli a raj?ata. Po té sundáme z ohn? a necháme ješt? 15 minut stát.
  7. Pova?ená raj?ata oloupeme a rozmixujeme na pyré. To stejné ud?láme s pova?enou cibulí. ?esnek se zázvorem také rozmixujeme na jemnou pastu.
  8. V pánvi si rozpálíme olej a osmažíme na n?m cibulové pyré dozezlátnutí.
  9. P?idáme pastu z ?esneku a zázvoru a smažíme dokud se nezbavíme silného aroma.
  10. P?idáme raj?atové pyré a za ob?asného promíchání smažíme dokud sm?s nezhoustne.
  11. Po té p?idáme všechno ko?ení a dob?e promícháme.
  12. Pánev sundáme z ohn? a do vzniklé pasty p?imícháme jogurt. Dob?e promícháme a vrátíme zp?t nad ohe?.
  13. Te? p?idáme do pánve 1/2 (p?ípadn? i víc, pokud je pot?eba) hrnku vody a s?l. Promícháme a dusíme 5 minut.
  14. Do pánve p?idáme smetanu, ješt? minutu dusíme a b?hem toho p?ípadn? upravíme hustotu omá?ky p?idáním vody.
  15. Ze špejlí stáhneme paneer i zeleninu a vmícháme do omá?ky.

Hotovo!

Další recepty s paneerem:

Kadai paneer

Paneer paratha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..