Tak a tohle je na n?jakou dobu poslední indický recept. Vyrážíme na prodloužený víkend do Londýna a ?lov?k se p?ece nem?že p?ejíst indické kuchyn?, když jede do m?sta, kde tahle kuchyn? vládne, že jo.
O fenoménu jménem paratha jsem se doslechla od našeho indického známého, který, když jsme mu vysv?tlovali, co jsou to polské pirožky, prohlásil, že to bude asi n?co jako paratha v Indii. No, tak k pirožk?m má tenhle chleba dost daleko, ale asi se jedná o stejn? levné a dostupné jídlo jako v p?ípad? pirožk?.
Paratha m?žete plnit snad ?ímkoliv. Nejznám?jší je asi aloo paratha pln?né bramborama, ale já jsem si vybrala hned druhou nejpopulárn?jší nápl?. Samoz?ejm? neuhádnete jakou, že.
Ingredience na t?sto
- 2 hrnky pšeni?né mouky
- 3/4 hrnku vody
- 1 lžíce ghee
- s?l
- Ingredience na nápl?
- 200 g paneeru (recept na snadnou a rychlou domácí p?ípravu je zde)
- 2 chili papri?ky
- tandoori masala
- koriandr
- ghee
Postup
- Do mísy dáme mouku, lžíci ghee, s?l a 1/2 hrnku vody. V robotu za?neme vypracovávat t?sto a podle pot?eby p?iléváme vodu (nebo p?ípadn? p?isypáváme mouku) dokud nemáme hladké a pružné t?sto. T?sto necháme p?l hodiny odpo?inout.
- Paneer si nastrouháme a promícháme s ko?ením a chili.
- Z t?sta si vždy odkrojíme dv? kuli?ky o velikosti menší limetky. T?sto rozválíme na dv? menší placky. Na jednu položíme hrst paneerové sm?si a nebojíme se paneer dát až do okraj? t?sta. Paneer p?ekryjeme druhou plackou, p?itla?íme okraje k sob? a vále?kem vyválíme na co nejten?í placku. Ne ale zase na tak tenkou, aby m?la tendence se trhat.
- Až máme všechno t?sto zpracované, rozpálíme si pánev.
- Na suchou pánev položíme budoucí paratha a necháme trochu osmažit. Oto?íme a druhou stranu op?t trochu osmažíme. Zatím co se nám smaží druhá strana, pot?eme tu stranu, která se smažila jako první lži?kou ghee. Paratha obrátíme a horní stranu op?t pot?eme lži?kou ghee. Obracíme a potíráme ghee, dokud paratha není dokonale osmažená. To poznáme podle toho, že se na t?st? za?nou tvo?it puchý?ky a okraje placky ztvrdnou.
- Hotové paratha m?žeme podávat jako p?ílohu a nebo jenom tak s ochuceným jogurtem a ?erstvou zeleninou.
Další recepty s paneerem: