Paneer paratha

Tak a tohle je na n?jakou dobu poslední indický recept. Vyrážíme na prodloužený víkend do Londýna a ?lov?k se p?ece nem?že p?ejíst indické kuchyn?, když jede do m?sta, kde tahle kuchyn? vládne, že jo.

Paneer paratha

Paneer paratha

O fenoménu jménem paratha jsem se doslechla od našeho indického známého, který, když jsme mu vysv?tlovali, co jsou to polské pirožky, prohlásil, že to bude asi n?co jako paratha v Indii. No, tak k pirožk?m má tenhle chleba dost daleko, ale asi se jedná o stejn? levné a dostupné jídlo jako v p?ípad? pirožk?.

Paratha m?žete plnit snad ?ímkoliv. Nejznám?jší je asi aloo paratha pln?né bramborama, ale já jsem si vybrala hned druhou nejpopulárn?jší nápl?. Samoz?ejm? neuhádnete jakou, že.

Ingredience na t?sto

  • 2 hrnky pšeni?né mouky
  • 3/4 hrnku vody
  • 1 lžíce ghee
  • s?l
  • Ingredience na nápl?
  • 200 g paneeru (recept na snadnou a rychlou domácí p?ípravu je zde)
  • 2 chili papri?ky
  • tandoori masala
  • koriandr
  • ghee

Postup

  1. Do mísy dáme mouku, lžíci ghee, s?l a 1/2 hrnku vody. V robotu za?neme vypracovávat t?sto a podle pot?eby p?iléváme vodu (nebo p?ípadn? p?isypáváme mouku) dokud nemáme hladké a pružné t?sto. T?sto necháme p?l hodiny odpo?inout.
  2. Paneer si nastrouháme a promícháme s ko?ením a chili.
  3. Z t?sta si vždy odkrojíme dv? kuli?ky o velikosti menší limetky. T?sto rozválíme na dv? menší placky. Na jednu položíme hrst paneerové sm?si a nebojíme se paneer dát až do okraj? t?sta. Paneer p?ekryjeme druhou plackou, p?itla?íme okraje k sob? a vále?kem vyválíme na co nejten?í placku. Ne ale zase na tak tenkou, aby m?la tendence se trhat.
  4. Až máme všechno t?sto zpracované, rozpálíme si pánev.
  5. Na suchou pánev položíme budoucí paratha a necháme trochu osmažit. Oto?íme a druhou stranu op?t trochu osmažíme. Zatím co se nám smaží druhá strana, pot?eme tu stranu, která se smažila jako první lži?kou ghee. Paratha obrátíme a horní stranu op?t pot?eme lži?kou ghee. Obracíme a potíráme ghee, dokud paratha není dokonale osmažená. To poznáme podle toho, že se na t?st? za?nou tvo?it puchý?ky a okraje placky ztvrdnou.
  6. Hotové paratha m?žeme podávat jako p?ílohu a nebo jenom tak s ochuceným jogurtem a ?erstvou zeleninou.

Další recepty s paneerem:

Kadai paneer

Paneer tikka masala

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..