Shirataki nudle se zeleninou

Po té, co jsem se vypo?ádala s hrncem va?ených mušlí, nenechala se zastrašit smaženým švábem, ochutnala lotosový kv?t i aligáto?í ocas, bych si myslela, že m? hned tak n?jaké jídlo nedokáže udivit.

Ale nudle, které mají všeho všudy na 100 g 3 g sacharid?, 0,2 g bílkovin a 0,04 g tuk? – to jsem prost? musela hned vyzkoušet.

Jak je možné, že má n?jaká potravina takto podivuhodné nutri?ní hodnoty?

Nudle shirataki se vyráb?jí z usušeného ko?ene rostliny konjac (neboli zmijovec), který na sebe abnormáln? dob?e váže vodu. Takže tyto nudle jsou vlastn? sliz skládající se z malého množství usušeného zmijovce a spousty vody. Jenomže protože jsou to nudle hrozn? tenké, tak si ani moc nevšimnete, že pojídáte n?jaký sliz. No a kdyby, tak co… Vždy? to má tém?? nula kalorií a ke všemu prý konjac umí i rozkládat tuky v t?le, vyvolávat pocit nasycení a tak prost? všechno ve zdravé výživ? žádaného.

Tak si ?íkám… Pot?ebuje v?bec sv?t ješt? n?jaké jiné nudle než shirataki? Já teda asi ne.

Jedny shirataki nudle jsem na zkoušku koupila v obchod? Japamania. Protože m? ale nadchly, asi jich p?íšt? koupím aspo? deset a za?nu zkoušet, co v kuchyni všechno vydrží a nevydrží.

Prozatím jsem nudle zkombinovala s ingrediencemi, které nikdy nezklamou, jako je paprika, tofu a kuku?ice a k tomu p?idala pár novinek z mého nákupního šílenství v Japamania. Takže ko?ení nanami togarashi klidn? nahra?te chili nebo jinou ko?enící sm?sí, kokosový olej vym??te za olivový a sojovou omá?ku místo vínem mirin zmírn?te t?eba oby?ejným t?tinovým.

Ingredience

  • 150 g tofu
  • 8 lžic sojové omá?ky
  • 4 lžíce rýžového vína mirin
  • špetka japonského ko?ení nanami togarashi
  • 1 lži?ka kuku?i?ného škrobu
  • 200 g nudlí shirataki
  • menší kousek zázvoru
  • 4 šalotky
  • 1 paprika
  • 150 g konzervované kuku?ice
  • kokosový olej

Jak p?ipravit nudle shirataki

  1. V misce smícháme sojovou omá?ku, mirin, nanami togarashi a kuku?i?ný škrob. V takto p?ipravené marinád? necháme minimáln? hodinu marinovat tofu nakrájené na kostky.
  2. Na rozeh?átém kokosovém oleji zp?níme šalotku a po té p?idáme na proužky nakrájenou papriku. Smažíme cca 3 minuty, až paprika trochu zm?kne, ale není ješt? utrápená.
  3. Do pánve p?idáme tofu i s marinádou. Promícháme a podlijeme 1/4 hrnkem vody. Pokud se nám zdá omá?ka p?íliš ?ídká, m?žeme jí zahustit lži?kou kuku?i?ného škrobu rozmíchaného v trošce vody. Po p?idání škrobu na zahušt?ní musíme nechat omá?ku minutu va?it, aby škrob za?al fungovat.
  4. Až jsme spokojení s hustotou omá?ky p?idáme slitou kuku?ici a necháme ji minutu proh?át.
  5. Nudle shirataki vyndáme z obalu a d?kladn? propláchneme od konzerva?ního roztoku. Opláchnuté nudle 2 minuty pova?íme ve vroucí vod? a slijeme.
  6. Nudle p?idáme do pánve se zeleninovou sm?sí, dob?e promícháme, servírujeme a radujeme se z toho, jak zdravou ve?e?i jsme si p?ipravili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..