Nedávno jsme byli v Baru, který neexistuje. Miloš mi cht?l p?e?íst nápojový lístek a první co uvid?l byl nadpis Letní nabídka.
“Aha, tak tohle ne,” prohlásil a jal se hledat zimní nabídku.
Po p?íchodu ?íšníka se ukázalo, že zimní nabídka se p?ipravuje a bude za pár týdn?. Jo vážn?, a nebude tou dobou náhodou už zase jaro?
Tak jsem požádala milého ?íšníka o n?jaký koktejl, který by byl zimní, chutnal by jako sva?ák, ale byl by na rozdíl od n?j studený a aby v n?m byla sko?ice.
?íšník mi doporu?il Ženu z Acapulka. Byla z letní nabídky, byla skv?lá, nechutnala jako sva?ák a rozhodn? to nebylo to, co bych m?la chu? pít v tém?? mrazivých dvou stupních a období adventu.
Nedalo se nic d?lat, musela jsem si ud?lat vlastní zimní koktejl druhý den doma. P?esn? na n?co takového jsem ten ve?er v baru m?la chu?. Jenom doufám, že se toho nedo?kám na koktejlovém menu v ?ervenci.
Ingredience
0,7 l ?erveného vína
200 ml cointreau
1 mandarínka
1 citrón
1 lžíce hn?dého cukru
1 svitek sko?ice
2 hv?zdi?ky badyánu
5 h?ebí?k?
Postup
V hrnci si sva?íme cukr, ko?ení a 200 ml vody. Va?íme tak dlouho, až se voda trochu zahustí a za?ne mít sirupovitou konzistenci. Trvá to chvilku.
Do karafy vložíme kole?ka citrónu, nožem jemn? propíchané m?sí?ky mandarinky, cointreau, víno a cukrový sirup s ko?ením.
Obsah karafy lehce promícháme a dáme na n?kolik hodin vychladit.
Recept pochází z n?kterého ze starších ?ísel Apetitu. V pr?b?hu let a víru mého kyber nepo?ádku se ovšem soubor s naskenovaným Apetitem pod?l n?kam do neznáma a já tak recept na tohle zimní pití nosím pouze v hlav?. Každý rok z n?j ?ást zapomenu a každý rok tu zapomenutou ?ást n??ím nahradím. Vždycky mi ale vznikne skv?lé pití, kterým v adventu nadšen? hostím všechny návšt?vy.