Sójový tatarák

Já vím, že sója je už dávno out a sójové maso se v obchodech prodává hlavn? kv?li vegetarián?m starší generace. Te? p?ece nejvíc fr?í quinoa, chia a pro konzervativn?jší povahy je tu p?ípadn? bulgur.

Jenomže já taky vím, že blížící se Vánoce jsou obdobím spln?ných p?ání a tak i já musím na ?as upozadit své oblíbené kucha?ské extravagance a splnit Milošovi n?jaké to tajné p?ání.

On to se mnou má totiž docela t?žký, protože já ráda zkouším neustále n?co nového a netradi?ního. Výsledkem ?ehož je ?as od ?asu nepoživatelná ve?e?e a každodenní nap?tí, zda práv? dnes nebude náhodou ten den, kdy budeme z nouze donuceni sáhnout po instantní polévce z vietnamské tržnice.

Ale i já to mám taky docela t?žký, protože já hrozn? nerada va?ím cokoliv po druhé (a je úpln? jedno, že jsem to naposledy va?ila v roce 2010) a kdykoliv se Miloše zeptám, co mám ud?lat k ve?e?i (já se v 99,99% p?ípadech rad?ji neptám), tak odpov?dí je vždycky zaru?en? n?co z Milošových top 5 oblíbených jídel.

Ale tak když máme ty Vánoce, tak jsem se zap?ela a Milošovi pro radost (a mn? pro ušet?ení ?asu) jsem ud?lala sójový tatarák, který zabírá p?ední p?í?ky v Milošov? ve?e?ové hitparád?. A pravda je taková, že já si na téhle staré dobré rodinné klasice taky ráda ?as od ?asu pochutnám.

Ingredience

  • 150 g sójového granulátu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 6 stroužk? ?esneku (rozma?kaných)
  • ke?up
  • sójová omá?ka
  • worchester
  • olivový olej
  • s?l a pep?

Jak p?ipravit sójový tatarák

  1. Sójový granulát si uva?íme v zeleninovém vývaru. Trvá to cca 10 až 15 minut.
  2. Uva?ený granulát scedíme a necháme vychladnout.
  3. Granulát promícháme se zbylými p?ísadami, necháme aspo? p?l dne uležet a po té tatarák mažeme (nebo spíš klademe) na k?upavé topinky.
  4. Zám?rn? neuvádím u surovin množství, protože každý má jiné preference a každému bude chutnat jiná kombinace chutí. Nemluv? o tom, že se mi nikdy nepoda?ilo spo?ítat, kolik jsem v zápalu dochucování do tataráku nakonec dala oleje nebo worchesteru. Základní pravidlo tak zní: Nebojte se v?tšího množství. Eliminací neustálého p?idávání toho ?i onoho si tak ušet?íte hodn? ?asu i práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..