Cht?lo by to n?jakou protiváhu ke všemu tomu cukroví, váno?kám a štólám, co. Tak tady je kousek proslun?né Floridy!
Titusville je zvláštní místo. Za ty t?i noci, co jsme tam strávili, jsme zjistili, že sta?í ?íct: “Kouzelné Foursquare, ?ekni mi, kde si dám nejlepší plody mo?e.” A odpov?? je Titusville. Nebo se taky m?žete zeptat: “Foursquare, Fousquare, pov?z mi, kde dostanu tu nejlepší margaritu.” A odpov?? je op?t Titusville. Vtip tkví ale v tom, že i když všechny takové srandy jako Starbuck, obchod s alkoholem, snída?ové lívance nebo úchvatná p?írodní rezervace s pochodujícími divokými ?uníky leží v Titusvillu, musíte jet za svým cílem klidn? i hodinu. Prost? Titusville je ta nejrozlehlejší vesnice na sv?t?.
I když ozna?ení vesnice je ode m? br?a?ky dost kruté ozna?ení. P?ece jenom v Titusville najdete krom? všeho výše zmín?ného i Kennedy Space Center.
Ano, ten proslulý Cape Canaveral, m?j d?tský sen, se nachází v téhle rozlehlé, bažinami pokryté vesnici Celý život (mám pocit, že už jsem tu zmi?ovala, že m?j d?tský hrdina byl Gagarin) jsem snila o návšt?v? Cape Canaveral. A m?žu vám ?íct, že skute?nost byla ješt? zábavn?jší a neuv??iteln?jší, než ty nejdivo?ejší sny. Sednout si na pilotovo místo v raketoplánu, ošahat si ložnice i záchod na vesmírné stanici, projížd?t kolem montážní haly NASA, sáhnout si na lunární vozítko nebo stát jenom kousek od ?ídícího panelu mise Mercury byla má tajná p?ání spln?ná b?hem jednoho dne. Jenomže i když se ?lov?k povznáší v t?hle kosmických výšinách, d?ív nebo pozd?ji ho doženou tak p?ízemní pot?eby jako je hlad. A tak po té, co jsme jako jedni z posledních opustili brány Kennedy Space Center a Miloš uznal, že t?ch sto dolar? za vstupné nebylo úpln? tak zbyte?n? vyhozených sto dolar?, za?al nás pronásledovat hlad a chu? na n?co dobrého, takového americky multikulturního. A tady nám poprvé, ale ne naposledy, skv?le poradilo Foursquare, které nás zavedlo p?ímo do té nejlepší mexické restaurace v mém život?. Ano, p?esn? tam m?li i tu nejlepší margaritu na sv?t?. A krom? ní mi také donesli takové to b?žné mexické jídlo (kousky hov?zího, spousta zeleniny a quacamole) podávané v tortilové misce. To bych nebyla já, abych si z jídelní?ku neobjednala tu nejdivn?jší v?c – tj. tortilla shell, že jo. Tém?? rok jsem p?emýšlela nad tím, jak to zaona?it, abych z tortily vytvo?ila p?esn? takovou misku jako v Titusvillu. A potom mi to jednoho dne z ni?eho nic došlo…
Ingredience 2 lžíce chipotle omá?ky 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce ume octa 1 lži?ka koriandru 400 g ku?ecích prs 1 cibule 1 ?ervená paprika 1 zralé avokádo 1 raj?e š?áva z 1/3 limetky 1 chili papri?ka 1 listový salát 4 tortily 50 g chedaru Postup Ku?ecí prsa nakrájené na kousky si naložíme do marinády z chipotle omá?ky, olivového oleje, ume octa (p?iznávám, to práv? není dvakrát mexická surovina, ale tak n?jak chu?ov? se mi to k tomu hodilo) a koriandru. Necháme v ledni?ce odležet n?kolik hodin. Mezi tím si p?ipravíme tortilové misky. Troubu si rozeh?ejeme na 200°C. Každou tortilu pot?eme z obou stran lehce olivovým olejem. Po té si vezmeme ten nejmenší kastrólek, který máme v kuchyni a vložíme do n?j tortilu tak, aby zabírala dno i jeho st?ny. Kastrólek s tortilou vložíme do vyh?áté trouby a pe?eme cca 7 minut. Tortilu vyjmeme z kastróku a necháme vychladnout. Postup opakujeme i s dalšími tortilami. Na quacamole si rozmixujeme ze šlupky vydlabané avokádo. To promícháme s najemno nakrájeným raj?etem, chili papri?kou a limetkovou š?ávou. Podle chuti quacamole dochutíme solí a koriandrem. Na rozpálené pánvi (m?že být bez oleje) si orestujeme ku?ecí prsa. Až se nám zdají skoro hotová, p?idáme k nim na v?tší kousky nakrájenou cibuli a papriku a vše restujeme, dokud zelenina není zm?klá. P?ipravené tortilové misky plníme na kousky natrhaným listovým salátem, ku?ecí sm?sí, quacamolem a nastrouhaným sýrem. A? žije proslun?ná Florida, kde teplé Vánoce bez sn?hu nejsou d?kazem klimatického chaosu.