?ínské sezamové sušenky

Jestli m? opravdu nevystihuje n?jaká vlastnost, tak je to punti?ká?ství. Smysl pro detail a odpor k ledabylosti mi jsou jaksi cizí. O to víc nechápu, že tak hrozn? moc dám na slad?nost menu. Když ?eknu, že budu va?it sladkokyselé tofu, tak nep?ipadá v úvahu, že by mohl následovat jiný než ?ínský dezert.

?eknu vám ale, že najít recept na n?jaký aspo? trochu ?ínský dezert, který by zárove? nebyl zmrzlinou nebo ovocným salátem, je i ve vodách mezinárodního internetu docela fuška.

Nakonec jsem po n?kolika hodinách hledání a rozhodování vybrala tyhle sezamové sušenky. P?iznávám ale, že p?i rozhodování m? hodn? ovlivnila vzpomínka na Golden Gate Fortune Cookies Factory v San Franciscu a na regály plné nejr?zn?jších sušenek (v?etn? t?ch sezamových). My jsme si od tam ovšem odnesli za p?t dolar? pytel plný klasických kolá?k? št?stí a tak vám bohužel nedokáži ?íct, jak moc se ty moje sezamové sušenky liší od t?ch autentických ?ínsko-kalifornských.

Ingredience

320 g hladké mouky

120 g sádla

160 g hn?dého cukru

2 vejce

200 g sezamu

1 lži?ka mandlového aroma

3/4 lži?ky prášku do pe?iva

1/2 lži?ky jedlé sody

malá špetka soli

Postup

Ve food procesoru (jist? to jde ale i bez mého oblíbeného kuchy?ského pomocníka, t?eba metlou) promícháme sádlo, cukr, jedno vejce a aroma.

P?idáme mouku, prášek do pe?ení, sodu a s?l a vše d?kladn? promícháme. Vznikne nám sypká sm?s, do které p?idáme 100 g sezamu a rukama vypracujeme ve vlá?né t?sto. T?sto dáme aspo? na ?ty?i hodiny do ledni?ky.

Z t?sta tvarujeme malé placi?ky, které z jedné (pokud máte dostatek sezamu a máte ho rádi, tak klidn? i z druhé) strany pot?eme rozšlehaným vají?kem a omo?íme ve zbylém sezamu.

Na plechu vyloženém pe?ícím papírem pe?eme sušenky v troub? rozeh?áté na 160°C cca 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..