Zatím asi nejlepší kombinace zeleniny, kterou jsem kdy ve svém parádním tajine hrnci p?ipravila.
Tento zeleninový tajine se od t?ch dvou p?edchozích, co na tomto blogu už mám, liší ve dvou základních bodech.
Tentokrát jsem se nebála ko?ení a zkombinovala jsem klasický ?ímský kmín se sladkou sko?icí a trochu to oko?enila špetkou mletého chilli.
Za ješt? zásadn?jší ale považuji použití datlí. Datle vlastn? nemám v?bec ráda. Pro Maroko a tajine jsou ale typické a tak jsem to zkusila i já. Výsledek je geniální. Datle se v pr?b?hu pe?ení z 90 % rozva?í. Díky tomu se omá?ka tak akorát správn? sama osladí a všechny suroviny od datlí chytnou exoticky ko?en?nou chu?. Prost? dokonalý marocký tajine.
Jenom nezapome?te tajine na záv?r posypat dý?ovými semínky. Já jsem si na tuto pomyslnou t?ešni?ku na tajinovém dortu vzpomn?la chvíli p?ed tím, než jsem ten úžasný tajine dojedla, ale i tak m?žu ?íct, že semínka svým k?upáním celé v?ci dodají naprosto nový rozm?r.
Ingredience na ?ty?i porce
- 200 g máslové dýn? nakrájené na v?tší kostky
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka sekaných raj?at
40 g sušených datlí p?ep?lených
- 2 menší brambory neoloupané a roz?tvrcené
- 1 lžíce mleté sko?ice
- 1 lžíce ?ímského kmínu
- špetka mletého chilli
- 50 g dý?ových semínek
Jak p?ipravit tajine s dýní a datlemi
- V tajine hrnci promícháme cizrnu, sekaná raj?ata, dýni, datle, sko?ici a ?ímský kmín.
- Na povrch sm?si položíme ?tvrtky brambor a tajine p?iklopíme.
- Tajine vložíme do nerozeh?áté trouby a až po té nastavíme požadovanou teplotu. V p?edem rozeh?áté troub? by krásný keramický tajine mohl prasknout.
- Tajine první hodinu pe?eme p?i 180 °C a na další hodinu teplotu snížíme na 140 °C. Teplotu si ale m?žeme p?izp?sobit individuáln? podle toho, kolik na pe?ení máme ?asu. Dobré ale je v?d?t, že tajine má nejrad?ji pomalé a zdlouhavé pe?ení.
- B?hem toho, co se tajine pe?e, osmažíme na suché pánvi dý?ová semínka.
- Že je tajine hotový poznáme snadno podle toho, že brambory jsou parádn? m?kké.
- Hotový tajine posypeme dý?ovými semínky a servírujeme s kuskusem.