Zape?ené ?ecké t?stoviny pastitsio

?ecká odpov?? na italské lasagne.

Práv? z trouby vytažené vegetariánské pastitsio

Práv? z trouby vytažené vegetariánské pastitsio

Nedávno jsem ?etla knihu Kde hv?zdy stále zá?í od Trish Doller. Je to moc p?kný p?íb?h. Takový optimistický. Ideální do studené zimy, když se chce ?lov?k zah?át kapkou letní romantiky.

Kniha se odehrává kdesi na pob?eží Mexického zálivu v americkém m?ste?ku obývaném po?etnou ?eckou komunitou. Ze stránek na ?lov?ka hned dýchne slaná v?n? mo?e, cinkání laciných suvenýr? a ?ecká družnost.

Docela m? p?ekvapilo, že ?e?tí hrdinové zde nejí musaku ale zape?ené t?stoviny pastitsio. Vlastn? m? to p?ekvapilo mile. Musaka ze školní jídelny ve mn? zanechala pom?rn? nep?íjemné vzpomínky a k té opravdu dobré musace jsem si ješt? nedokázala najít cestu.

Pastitsio se hodn? podobá lasagním. P?esto je tady ale pár rozdíl?. Místo plát? t?stovin se zapékají dlouhé tlusté bucatiny nebo p?ípadn? špagety ?i makaróny. Další rozdíl je v použitém sýru a také v ko?ení.

Vždycky si ?íkám, co rozhoduje o tom, že jedno jídlo dobude sv?t a druhé t?eba i lepší se kr?í v jeho stínu. Co rozhodlo o tom, že lasagne bude znát každý a o pastitsiu se dozví jenom náruživí ?tená?.

Jo a samoz?ejm? normáln? se do pastitsia dává maso. Jsem ale p?esv?d?ená, že sójové boby p?em?na na mleté maso bolí o dost mí? než ?uníky a kravi?ky, takže já jsem se rozhodla pro vegetariánskou verzi. Pokud neholdujete sójovému masu, tak se dá klidn? nahradit stejným množstvím zeleniny. Brokolice, kuku?ice, lilek, papriky – to všechno bude v v pastitsiu ur?it? taky skv?le chutnat. Rozhodn? líp než mrtvý prasátko.

Zape?ené ?ecké t?stoviny pastitsio

Zape?ené ?ecké t?stoviny pastitsio

Ingredience na ?ty?i porce

  • 300 g t?stovin bucatini (lze taky použít špagety nebo makaróny)
  • 450 g zmraženého mletého sójového masa (n?co jako je t?eba toto, lze také použít uva?ený sójový granulát)
  • 1 cibule
  • 2 plechovky sekaných raj?at
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 2 vejce
  • 200 g fety
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce sko?ice
  • 1/2 lžíce sušeného oregana
  • 2 lži?ky cukru
  • 1 lži?ka mletého muškátového o?íšku
  • s?l a pep?
  • rostlinný olej na smažení

Jak p?ipravit zape?ené ?ecké t?stoviny pastitsio

  1. Do vroucí vody dáme špetku soli a lži?ku oleje. T?stoviny ve vroucí vod? uva?íme al dente. Uva?ené t?stoviny slijeme a odložíme bokem.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a zp?níme na rozeh?átém oleji v hluboké pánvi.
  3. K cibuli p?idáme sójové maso, sekaná raj?ata, p?l hrnku vody, sko?ici, oregano, bobkový list, cukr, s?l a pep?. Vše dob?e promícháme a na mírném ohni necháme probublávat p?ibližn? 30 minut nebo tak dlouho, dokud omá?ka nezhoustne.
  4. V kastrólku rozpustíme máslo a p?idáme k n?mu mouku. Mouku neustále mícháme a to tak dlouho, dokud neztratí svojí syrovou chu? a neza?ne chutnat o?íškov?.
  5. kastrolek odstraníme ze zdroje tepla a za?neme do másla s moukou po menších ?ástech vmíchávat mléko. Jakmile vlijeme první dávku mléka, sm?s v kastrolku d?kladn? promícháme a p?ilijeme další. Tak pokra?ujeme dokud nespot?ebujeme všechno mléko.
  6. kastrolek vrátíme na sporák a ješt? deset minut mléko mícháme. Jakmile se tekutina za?ne proh?ívat, tak za?ne i houstnout. Cílem je získat omá?ku krémové konzistence.
  7. Kastrolek op?t sundáme ze sporáku a do práv? vytvo?eného bešamelu p?imícháme rozkvedlaná vejce, p?lku nadrobené fety, muškátový o?íšek, s?l a pep?.
  8. Do zapékací misky na dno vyskládáme polovinu uva?ených t?stovin. Na ty naneseme n?kolik lžic bešamelu a všechno sójové maso v raj?atové omá?ce. Na to vyskládáme zbylé t?stoviny a na n? nalijeme všechen zbylý bešamel. Na záv?r pastitsio posypeme druhou p?lkou nadrobené fety.
  9. Vegetariánské pastitsio pe?eme v troub? vyh?áté na 180 °C 45 minut.
  10. Pastitsio servírujeme s ?erveným vínem a po?ádnou dávkou ?ecké hudby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..