Zeleninový tažín s baby cuketou a ?o?kou

Dokonalý vynález marocké kuchyn?.
tazin

Myslím, že jsem objevila nejúžasn?jší zp?sob va?ení. To kouzlo se jmenuje tažín.

Tažín je jak samotné jídlo, tak i nádoba, ve které se p?ipravuje. Tažín pochází z Maroka a jeho tajemství se skrývá ve speciální kónicky tvarované poklici. Pára z p?ipravovaného pokrmu se na ni sráží a zase vrací zp?t do spodní ?ásti tažínu. Díky téhle cirkulaci páry se chut? všech ingrediencí v pr?b?hu p?ípravy promísí a zelenina va?ená v tažínu tak získá výbornou chu?.

Nejlepší ale je, že bez nadsázky tažín va?í za vás. Na vás jenom je všechno do tažínu naházet, str?it to do trouby a potom d?j se v?le Alláhova. Není pot?eba nic míchat, smažit, hlídat. Tažín se postará o všechno sám.
tazin_kuskus
A pokud je vám to po?ád ješt? málo, tak tažín je i super zdravý. Jak je vid?t z receptu, nepoužila jsem ani kapku oleje a celá ta dobrota se skládá jenom ze zeleniny a lušt?nin. Vlastn? je to takové va?ení v pá?e po marocku. A místo komplikovaného parního hrnce vám sta?í jenom jeden skv?le vypadající tažín.

Jo a pokud jste byli na dovolené v Tunisku a te? si ?íkáte, že blábolím nesmysly, protože tažín je p?ece taková ta tlustá omelet? podobná v?c, tak máte vlastn? ?áste?n? pravdu. V Tunisku je tažín opravdu n?co trochu jiného než v Maroku. Zatímco v Maroku je tažín p?edevším maso a zelenina (jde to ale samoz?ejm? i vegetariánsky) p?ipravené ve stejnojmenné nádob?, tak Tunisané takhle nazývají zape?enou sm?s masa, vajec a zeleniny. Já osobn? dávám p?ednost marocké verzi. A to asi hlavn? proto, že v Tunisku mn? vždycky hrozn? roz?ilovalo, že tažín p?ece není to, ?emu tuniští kucha?i v našem hotelu ?íkají tažín. No, byly jsme prost? nejd?ív v Maroku a potom až v Tunisku a Google tehdy snad ani neexistoval, aby mn? tuhle tažínovou záludnost mohl objasnit. Tak jsem ten tuniský tažín prost? považovala za podvod.

Ingredience

  • 1 plechovka sekaných raj?at
  • 1 plechovka slité cizrny
  • 100 g p?edem namo?ené ?o?ky
  • 1 velká brambora roz?tvrcená a nakrájená na tlustší plátky
  • 6 baby cuket nakrájených na t?etiny
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce ko?ení ras el-hanoud
  • 1/2 lžíce ?ímského kmínu
  • 1 lži?ka mleté sko?ice
  • špetka soli

Postup

  1. Všechny ingredience smícháme a dáme do tažínu nebo jiné nádoby s víkem, která je vhodná do trouby.
  2. Pokud zeleninu pe?eme v tažínu, je dobré ho dát do studené trouby a tu až následn? zapnout na 180 °C, aby tažín kv?li prudké zm?n? teploty nepopraskal.
  3. Zeleninu pe?eme v tažínu nebo jiné p?iklopené nádob? p?i teplot? 180 °C p?ibližn? t?i ?tvrt? hodiny až hodinu nebo tak dlouho, dokud brambory, ?o?ka i cukety nejsou dostate?n? m?kké.
  4. Zeleninový tažín podáváme s kuskusem nebo arabským chlebem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..