Vynikaící recept a drobné zamyšlení nad food delivery službami, které vám usnadní život a p?itíží p?írod?.
Vzhledem ke své lakot? jsem docela odolná v??i r?zným slevám a akcím. Když na m? ale na Facebooku vysko?ila reklama na službu Gousto a první objednávku jenom za deset liber, nedalo se tomu prost? odolat.
Gousto je taková ta služba, která za vás vymyslí recepty, nakoupí, všechno odváží a vaším úkolem už jenom je smíchat ty správné suroviny a ?ídit se p?iloženým receptem. Jinak ?e?eno, Gousto je služba, která má v zemi oplývající hotovými jídly velký potenciál a v ?eské republice nemá šanci na p?ežití. Zatímco v Británii Gousto funguje už od roku 2012 a zdrav? si dokáže konkurovat s totožným projektem Hello Fresh, v ?eských luzích a hájích v posledních letech zmíral na oubyt? jeden rozvozový startup za druhým.
Lenivým a asi i chytám anglické manýry. Takže, i když nepo?itám to, že tento týden se mn? poda?ilo uva?it za rekordn? nízkou cenu, m?j celkový dojem z Gousta byl až na drobné výhrady velmi pozitivní.
T?mi drobnými výhradami mám na mysli p?ehršel miniaturních plastových kelímk?, vani?ek a pytlí?k?, do kterých mn? zam?stnanci Gousta zabalily kmín, deset lískových o?íšk? nebo lžíci rajského protlaku. Myslím, že takovou záplavu plast? nedokáže zachránit ani sebezodpov?dn?jší t?íd?ní odpadu.
Však se p?esv?d?te sami, kolik toho bylo pot?eba na t?i r?zná jídla po dvou porcích. Na druhou stranu je ale zase pravda, že s tímhle systémem ?lov?ku ve spíži nestárne žádné ko?ení ani tam ?ervi a jiná zví?ena nepo?ádají hody na jeho zásobách kuskusu, bulguru nebo rýže.
Musím ale p?iznat, že pokud jde o chu?ovou stránku v?ci, tak jsem byla nadšená. T?eba takový recept na tacos s pe?enou sladkou bramborou bych se nikdy sama dobrovoln? nerozhodla p?ipravit, protože bych m?la pocit, že s tím strávím p?l dne. Když za vás ale n?kdo odm??í i ocet, tak je zase o kus práce mí? a výsledek byl tak p?sobivý, že je dost možné, že jsem z Gousta neobjednávala naposledy.
Ingredience
- 6 tortil
- 1 velká sladkábrambora cca 300 g
- 1 plechovka ?erných fazolí
- 150 g bílého jogurtu
- 20 g ?erstvého koriandru
- 1 limetka
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce chipotle pasty
- 1 lžíce uzené papriky
- olivový olej
- s?l
Postup
- Neoškrábanou sladkou bramboru nakrájíme na cca 0,5 tlustá p?l kole?ka.
- Plátky brambory na plechu vyloženém pe?ícím papírem promícháme s trochou olivového oleje a špetkou soli.
- V troub? vyh?áté na 200 °Cplátky brambory pe?eme 20 až 25 minut.
- Koriandr nasekáme nahrubo a spole?n? s vinným octem, š?ávou z limetky a lžící olivového oleje rozmixujeme na hustou pastu.
- Asi tak p?t minut p?ed koncem pe?ení brambor si na pánvi rozeh?ejeme olivový olej, do kterého p?idáme chipotle pastu a uzenou papriku. Vše rychle promícháme a p?isypeme ?erné fazole, dochutíme špetkou soli a fazole proh?ejeme.
- Po té, co máme hotové brambory, dáme do trouby ješt? na jednu minutu tortilly, aby se zah?ály.
- Teplé tortilly servírujeme s plátky pe?ené sladké brambory, koriandrovou pastou, ?ernými fazolemi a bílým jogurtem. Vše si na tortillu naklademe podle vlastní chuti a p?edstav, tortillu zabalíme, pochvalujeme si, jak to za nás Gousto dob?e vymyslelo a snažíme se nemyslet na ten malilinkatý plastový kelímek, ve kterém byla zabalená jedna lžíce vinného octa.