Vegetariánská jambalaya s okrou

Bezmasá verze tradi?ní jižanské rýže.
jambalaya

Je to trochu paradoxní. I když jsem byla v USA t?ikrát, jambalayu jsem ochutnala poprvé až na Novém Zélandu. Na jambalaye je fajn, že se netvá?í tak vznešen? jako italské rizoto a i p?íprava je o dost mí? stresující.

Recept? na jambalayu je spousta. Správn? se do této rýžové sm?si dává maso n?jakého suchozemce nebo vodního tvora a klobásky Andouille a naopak se jambalaya ned?lá s okrou, která spíš pat?í do jižanské polévky gumbo.
okra-12-48-44
Já jsem ale z recept? na tradi?ní jambalayu odstranila všechny masožroutské ingredience a místo toho je nahradila zeleninou, kterou si pamatuji z novozélandské verze.

A pokud by vás zajímalo cokoliv o ok?e, tak mrkn?te na m?j ?lánek na Vitalia.cz, kde nap?íklad zjistíte, že okra nemá nic spole?ného s ibiškem, jak se ?asto nesprávn? píše.

Ingredience

  • 200 g rýže
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 cibule nahrubo nasekaná
  • 1 zelená paprika nakrájená na proužky
  • 2 stonky ?apíkatého celeru nakrájené na tenké plátky
  • 1 lilek nakrájený na kostky
  • 300 g tobolek okry rozkrájených na t?etiny
  • 3 raj?ata nakrájená na drobné kousky
  • 180 g konzervované kuku?ice
  • 1/2 lžíce cajunského ko?ení
  • 1 lži?ka mleté papriky
  • špetka soli a pep?e
  • 1 lžíce rostlinného oleje na smažení

Postup

  1. Ze všeho nejd?íve do teplého vývaru p?idáme rajský protlak a d?kladn? rozmícháme. Takto p?ipravený vývar si odložíme na pozd?jší použití.
  2. Nyní si v hluboké pánvi (nap?. wok) rozeh?ejeme olej a osmažíme na n?m do m?kka kosti?ky lilku. Když je lilek osmažený, krátce ješt? osmahneme okru. Takto p?ipravenou zeleninu si také odložíme na pozd?ji.
  3. Následn? na rozpáleném oleji za?neme smažit cibuli, zelenou papriku a celer. Zeleninu za ob?asného míchání smažíme p?ibližn? p?t minut, dokud nezm?kne.
  4. Do pánve p?idáme rýži a minutu ji smažíme a promícháváme spole?n? se zeleninou.
    Rýži zalijeme vývarem, pánev p?ikryjeme a za mírného probublávání necháme dusit deset minut. V pr?b?hu této doby obsah pánve aspo? jednou zkontrolujeme a promícháme, aby se rýže nep?ipalovala ke dnu.
  5. Po uplynulých deseti minutách do rýže p?idáme raj?ata, kuku?ici, lilek a okru. Rýži dochutíme ko?ením, mletou paprikou, solí a pep?em a pánev op?t p?ikryjeme.
  6. Rýži dusíme dalších deset až patnáct minut. V pr?b?hu va?ení ji op?t zkontrolujeme a promícháme.
  7. Po uplynutí této doby by rýže už m?la být m?kká a uva?ená a jambalaya správn? krémová. Jambalaya by nem?la být vysušená. Pokud se nám z rýže vyva?ilo p?íliš moc vody, tak ji doplníme tak, abychom byli spokojeni s výslednou hustotou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..