Bezmasá verze tradi?ní jižanské rýže.
Je to trochu paradoxní. I když jsem byla v USA t?ikrát, jambalayu jsem ochutnala poprvé až na Novém Zélandu. Na jambalaye je fajn, že se netvá?í tak vznešen? jako italské rizoto a i p?íprava je o dost mí? stresující.
Recept? na jambalayu je spousta. Správn? se do této rýžové sm?si dává maso n?jakého suchozemce nebo vodního tvora a klobásky Andouille a naopak se jambalaya ned?lá s okrou, která spíš pat?í do jižanské polévky gumbo.
Já jsem ale z recept? na tradi?ní jambalayu odstranila všechny masožroutské ingredience a místo toho je nahradila zeleninou, kterou si pamatuji z novozélandské verze.
A pokud by vás zajímalo cokoliv o ok?e, tak mrkn?te na m?j ?lánek na Vitalia.cz, kde nap?íklad zjistíte, že okra nemá nic spole?ného s ibiškem, jak se ?asto nesprávn? píše.
Ingredience
- 200 g rýže
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 g rajského protlaku
- 1 cibule nahrubo nasekaná
- 1 zelená paprika nakrájená na proužky
- 2 stonky ?apíkatého celeru nakrájené na tenké plátky
- 1 lilek nakrájený na kostky
- 300 g tobolek okry rozkrájených na t?etiny
- 3 raj?ata nakrájená na drobné kousky
- 180 g konzervované kuku?ice
- 1/2 lžíce cajunského ko?ení
- 1 lži?ka mleté papriky
- špetka soli a pep?e
- 1 lžíce rostlinného oleje na smažení
Postup
- Ze všeho nejd?íve do teplého vývaru p?idáme rajský protlak a d?kladn? rozmícháme. Takto p?ipravený vývar si odložíme na pozd?jší použití.
- Nyní si v hluboké pánvi (nap?. wok) rozeh?ejeme olej a osmažíme na n?m do m?kka kosti?ky lilku. Když je lilek osmažený, krátce ješt? osmahneme okru. Takto p?ipravenou zeleninu si také odložíme na pozd?ji.
- Následn? na rozpáleném oleji za?neme smažit cibuli, zelenou papriku a celer. Zeleninu za ob?asného míchání smažíme p?ibližn? p?t minut, dokud nezm?kne.
- Do pánve p?idáme rýži a minutu ji smažíme a promícháváme spole?n? se zeleninou.
Rýži zalijeme vývarem, pánev p?ikryjeme a za mírného probublávání necháme dusit deset minut. V pr?b?hu této doby obsah pánve aspo? jednou zkontrolujeme a promícháme, aby se rýže nep?ipalovala ke dnu. - Po uplynulých deseti minutách do rýže p?idáme raj?ata, kuku?ici, lilek a okru. Rýži dochutíme ko?ením, mletou paprikou, solí a pep?em a pánev op?t p?ikryjeme.
- Rýži dusíme dalších deset až patnáct minut. V pr?b?hu va?ení ji op?t zkontrolujeme a promícháme.
- Po uplynutí této doby by rýže už m?la být m?kká a uva?ená a jambalaya správn? krémová. Jambalaya by nem?la být vysušená. Pokud se nám z rýže vyva?ilo p?íliš moc vody, tak ji doplníme tak, abychom byli spokojeni s výslednou hustotou.