Recept, do kterého jsem se pustila v rámci psaní ?lánku o exotické zelenin? pro web Vitalia.cz.
?ajot je tykev p?vodem z Mexika, o které slušn? vychovaní lidé ?eknou, že vypadá jako hruška a ti mén? vychovaní, co si neberou servítky vám budou tvrdit, že to rozhodn? žádná hruška ani tykev není, protože tenhle kus zeleniny vypadá pouze a jenom jako lidské pozadí.
Rozhodn?te sami, co vám ?ajot p?ipomíná. Já se p?ikláním k hrušce.
Tvarem ?ajotu ale kontroverznost této zeleniny nekon?í. Zaujalo m?, že Austrálií koluje urban legend o tom, že McDonald`s do svého jable?ného kolá?e místo jablek dává ?ajot. Trochu absurdní pro nás ?echy, kte?í by s chutí kolá? s ?ajotem ochutnali, že. Jenomže v Austrálii se líp než jablk?m da?í ?ajotu, který v tropických a subtropických ?ástech Austrálie roste skoro všude. Zato jablka tam jsou docela vzácná a tak není divu, že lidé McDonald`s za?ali podezírat, že sv?j jable?ný kolá? pan?uje oby?ejným ?ajotem. Navíc, upe?ený ?ajot chutná sladce skoro jako pe?ené jablko.
Když si ale do salátu nakrájíte syrový ?ajot, s jablkem by vás ho rozhodn? nenapadlo spojovat. ?ajot má pom?rn? nevýraznou chu?. Je p?edevším k?upavý, což ho d?lá obzvláš? zajímavým práv? v salátech.
Tahle tykev je taky dost nenáro?ná na p?ípravu. I když v sob? má velkou pecku, ta je tak m?kká, že si ji skoro p?i rozkrojení nevšimnete. Když se chystáte ?ajot péct, nemusíte jí ani odstra?ovat. Pokud budete jíst ?ajot syrový, tak ji zkuste z dužniny vyjmout. Pecka je ale tak nenápadná, že to nep?jde úpln? snadno.
Odstran?ní pecky je ale asi to nejnáro?n?jší, co vás v p?ípad? tohoto receptu ?eká. Pokud máte doma mandolínu, tak všechny ingredience budete mít nakrájené raz dva a salát se m?že podávat.
Obzvláš? v t?ch neskute?ných vedrech (28°C hahaha), takový lehký salát p?ijde vhod.
Ingredience
- 1 ?ajot nakrájený na tenké plátky
- 1 avokádo nakrájené na plátky
- 4 ?edkvi?ky nakrájené na tenké plátky
- š?áva ze dvou limetek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lži?ka cukru
- špetka soli
Postup
- Ve skleni?ce d?kladn? promícháme limetkovou š?ávu, olivový olej, cukr a s?l.
- Následn? v salátové míse opatrn? promícháme plátky avokáda, ?ajotu a ?edkvi?ek a zalijeme p?ipravenou zálivkou z limetkové š?ávy.
Originální recept pochází z webu FoodNetwork.com.