Léto je super… Dlouhé ve?ery, žádná zima, zmrzlina, koupání a tak. Jedna z nejlepších v?cí na lét? je ovšem grilování.
Grilovat se dá kde co – lilek, cuketa, brambory, paprika, hermelín, ošt?pek, ananas, banány… Jenomže beztak se nej?ast?ji griluje maso a zase jenom maso. Ne, že bych byla striktní vegetarián, ale myslím, že z tohodle blogu je docela z?ejmé, že masu moc neholduji. Pravda, kv?li nad ohn?m ope?enému špeká?ku bych šla sv?ta kraj. Jenomže, když mám práv? slabší chvilku, vždycky mi ten skv?lý špeká?ek zho?kne v puse, když si uv?domím, kolik prasátek a kravi?ek muselo padnout kv?li našim grilovacím radovánkám. A tak jsem za?ala p?emýšlet, co a jak grilovat a zachovat si p?itom ?isté sv?domí.
Grilovaný lilek nebo hit letošní sezóny ošt?pek je super, ale co takhle n?co sofistikovan?jšího… Co t?eba takový hamburger?
Po mrkvových hamburgrech jsem to tentokrát vyzkoušela s quinoou a p?idala k ní vše, co d?m dal a na co jsem m?la práv? chu? (neva?il takhle n?jak Pejsek s Ko?i?kou dort?). V obou dvou p?ípadech je chu? skv?lá, ale úskalí tkví v konzistenci. Je t?žké vychytat tu správnou hustotu, aby se hamburger nerozpadal a zárove?, aby nebyl p?ecpaný pšenicí a místo hamburgeru to nebyla houska s houskou. Po usilovném p?emýšlení nad mísou s hamburgerovou sm?sí a následném adrenalinovém grilování jsem ale nakonec vždycky s výsledným produktem spokojená. Nikdy to samoz?ejm? nebude š?avnatý hov?zí hamburger s ope?enou k?r?i?kou, ale místo toho m? u srdce h?eje, že kv?li mé ve?e?i nemusel nikdo um?ít.
Takže s chutí do toho! Naše chu?ové pot?šení není tou nejd?ležit?jší v?cí na sv?t?!
Ingredience
- 150 g quinoi
- 1 plechovka fazolí
- 1 cibule
- 3 stroužky ?esneku
- 30 g ?edaru
- 1 vejce
- ovesné vlo?ky dle pot?eby na zahušt?ní
- velká hrst ?erstvé bazalky
- sriracha
- s?l
- rostlinný olej
- 4 hamburgerové housky (já mám ale nejrad?ji oby?ejné sýrové bulky, viz foto)
- a samoz?ejm? vše, co do správných hamburger? pat?í (paprika, cibule, ke?up, sýr, atd.)
Postup
- Quinou uva?íme ve dvojnásobném množství osolené vody. Trvá to cca 15 až 20 minut. Ke konci va?ení hlídáme, aby se nám quinoa nep?ipálila.
- Na rozpáleném oleji si zp?níme najemno nakrájenou cibuli s nadrceným ?esnekem.
- Až nám quinoa i osmažená cibulka zchladnou, smícháme je v míse spole?n? s fazolemi (bez omá?ky), sýrem, vejcem, bazalkou, srirachou a solí. Nejlepší je promíchat sm?s rukama, abychom p?i tom rozdrtili co nejvíc fazolí.
- Když máme vše d?kladn? promíchané a co nejvíc fazolí rozma?kaných zahustíme sm?s ovesnými vlo?kami. Mn? to tak vyšlo na jednu velkou hrst vlo?ek. Možná by sm?s na hamburgery mohla být i hustší, ale cht?la jsem se vyhnout tomu, že bych místo hamburger? z quinoi a fazolí m?la buchtu plnou ovesných vlo?ek.
- Až jsme s hustotou i chutí spokojení, vytvarujeme ze sm?si ?ty?i hamburgery.
- Hamburgery p?ed grilováním pot?eme olejem, aby se nám nep?ichytávaly na m?ížku.
- Hamburgery grilujeme tak dlouho, aby nebyly syrové, ale zase ne tak dlouho, aby se nám za?aly rozpadat. Samoz?ejm? m?žeme hamburgery i usmažit na pánvi a nebo nejlépe upéct v troub?. Ale kdo by v tomhle letním po?así odolal grilu, že.
Myslím, že zde nemusím popisovat, jak dokon?it hamburger, protože každý na to má sv?j nejzaru?en?jší postup a každý vyznává jiné vrstvení. Takže po té, co rozkrojíte a vším pot?ebným naplníte svojí oblíbenou hamburgerovou housku, zbývá už jenom se zakousnout a myslet na to, že kv?li tomuhle hamburgeru nemuselo zem?ít žádné chlupaté ani ope?ené zví?átko.