Vegetariánské hamburgery z mrkve

Máme doma nového miláčka. Jmenuje se Lotus a je to roztomilý gril, který nekouří.

Sotva jsme se trochu zbrábořili z nejhoršího nachlazení za několik posledních let, vyrazili jsme do Vaňkovky pro hit letošního léta bezkouřový gril Lotus.

Doma už ho máme dva týdny a v kuchyni jsme za tu dobu jedli snad jenom jednou. Vyzkoušeli jsme takovou klasiku jako jsou špekáčky, hermelín nebo paprika, trochu jsme si zaexperimentovali se pstruhem a já jsem si konečně prosadila své vegetariánské hamburgery.

Tentokrát fotky chybí z naprosto prozaických důvodů. Na Lotusu je snad úplně nejlepší to, že se rozpálí natotata, takže ho vytahujeme klidně i v osm večer. A to už je jaksi docela tma na focení. Miloše jsem teda jednu fotku donutila udělat, ale prý vypadala tak strašidelně, že by se jí lekly i všechny ostatní fotky na tomhle blogu a hrůzou by třeba i utekly. A to přece nechceme, že jo.

Takže s chutí do toho! Grilovací sezóna je tady a na gril se nemusí vždycky házet jenom maso.

Ingredience

  • 700 g umyté, oškrábané a nastrouhané mrkve
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 nadrobno nasekaná cibule
  • 1 vejce
  • 3 lžíce tahini
  • strouhanka ze tří rohlíků
  • římský kmín
  • uzená paprika
  • cajunské koření (není nutné)
  • sůl
  • olej
  • hamburgerové housky a vše to ostatní, co k hamburgeru patří

 

Postup

  1. Dvě třetiny nastrouhané mrkve osmažíme na trošce rozpáleného ohně. Trvá to cca 10 minut. Mrkev by měla začít vonět a změknout.
  2. Do food procesoru/mixéru dáme zbývající třetinu mrkve a přidáme cibuli, cizrnu, vejce, tahini a římský kmín. Vše rozmixujeme do jemné pasty.
  3. Do téhle směsi přidáme osmaženou mrkev a zbývající koření. Vše dobře promícháme a postupně přidáváme strouhánku. Já jsem nakonec použila všechnu, kterou jsem měla ze tří rohlíků, ale možná by se hamburgery nerozpadaly, i kdybych jí použila míň.
  4. Až máme tu správnou hustotu a hmotu taky dobře nakořeněnou začneme z ní vytvářet hamburgery. Mně těsto vyšlo na šest placiček.
  5. Před grilováním hamburgery potřeme z obou stran olejem, aby se nepřichytávaly ke mřížce.
  6. Kompletace výsledného hamburgeru je věc osobního vkusu nebo toho, co nabídne lednička. Nám nabídla už jenom cibuli, cherry rajčátka, hořčici a barbecue omáčku a byla to vynikající kombinace. Takový listový salát a ogrilovaná paprika by podle mě udělaly ale taky hodně parády.

Recept pochází z BBC a je upraven k obrazu mému.

Další vegetariánské hamburgery

Vegetariánský hamburger z quinoi

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..