Šalotkový páj

Už když jsme se na Novém Zélandu p?ed každou delší cestou zastavovali na benzínce pro slané kolá?e, tušila jsem, že tohle nebude tak úpln? novozélandský vynález.

Šalotkový páj

Šalotkový páj

Vzhledem k tomu, že na mém oblíbeném webu BBC Good Food co chvíli narážím na recepty, kde se kolá? p?ikrývá pokli?kou z t?sta, tak n?jak jsem tušila, že tuhle luxusní a naprosto nezdravou záležitost má na sv?domí Velká Británie.

P?iznávám se, nikdy jsem moc nechápala, pro? bych se m?la obt?žovat s n?jakou pokli?kou na t?sto, když m?žu ud?lat quiche s mnohem menším vynaložením energie a výsledek je stejný. Jo, tohle jsem si myslela jenom do té doby, než jsem ochutnala novozélandské kolá?e a v Londýn? obrovský, dekadentní britský páj. Quiche a páj? To jsou dv? naprosto jiné v?ci. Quiche je super a díky té spoust? vají?ek a zeleniny si ho n?jak dokážete obhájit i z pohledu zdravé stravy. Jenomže, jak jednou ochutnáte britský páj plný sýrové omá?ky a k?upavého t?sta, už nikdy víc nebudete chtít cokoliv jiného kolá?ovitého než páj. Jen teda musíte dát sbohem štíhlé linii a nebo si tuhle delikatesu dop?ávat jednou ro?n? na narozeniny místo dortu.

Recept na šalotkový páj pochází z kucha?ky Canteen: Great British Food, kterou jsem si na iTunes koupila hned po návratu z Londýna. Kdykoliv z ní te? n?co uva?ím, servíruju to se slovy: “Je to ale takový britský, tak uvidíme, jestli se to bude dát jíst.” Dobrou zprávou je, že se to vážn? dalo vždycky dost dob?e jíst a tak si ?íkám, jestli to s tou nepoživatelnou britskou kuchyní není jenom n?jaký stereotyp.

Kdo totiž ochutná tenhle páj, nem?že proti britské kuchyni už nikdy víc ?íct n?co špatného.

 

Ingredience

  • 700 g listového t?sta
  • 700 g šalotky /?eknu vám, že oloupat takové množství šalotky, vyžadovalo opravdu hodn? trp?livosti nebo dost dobrou knížku k poslechu)
  • 300 g ?apíkatého celeru
  • 1/2 pórku
  • 200 ml mléka
  • 30 g hladké mouky
  • 200 g ?edaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek ?esneku
  • 2 hrsti tymiánu
  • 2 lžíce celozrnné ho??ice
  • máslo nebo olej na smažení
  • s?l a pep?

 

1 vají?ko na pot?ení

Postup

  1. Na rozpáleném másle nebo oleji na st?edním ohni restujeme 15 minut na tlustší kole?ka nakrájenou šalotku, na stejn? tlustá kole?ka nakrájený pórek a na tenké plátky nakrájený celer.
  2. Po té k zelenin? p?idáme rozma?kaný ?esnek a nasekané lístky tymiánu. Promícháme a p?ikryté na mírném ohni dusíme ješt? p?t minut.
  3. K zelenin? p?isypeme mouku a za stálého míchání restujeme 2 minuty.
  4. K zelenin? s moukou p?ilijeme oh?áté mléko. P?ivedeme k varu a va?íme tak dlouho, dokud nemáme hustou omá?ku. Trvá to cca 3 minuty.
  5. Sm?s odstraníme z ohn? a p?idáme do ní nastrouhaný ?edar, smetanu a ho??ici. Dochutíme solí a pep?em a vše necháme zchladnout.
  6. Mezi tím si p?ipravíme t?sto. Dv? t?etiny listového t?sta rozválíme na tlustší plát tak, aby výsledný tvar byl o pár centimetr? v?tší než dno formy, ve které budeme péct páj.
  7. Doporu?uji páj péct v dortové form?, protože ze žádné jiné ho inteligentn? nedostanete. Taky je dobré nevyvalovat t?sto na tenko ale spíš dosáhnout takové té tlouš?ky, kdy vás maminka u pe?ení váno?ního cukroví kárala, že to máte moc tlustý. V p?ípad? páje, když budete mít t?sto vyválené na p?íliš tenko, tak se vám st?ny pod tíhou nápln? roztrhnou a je po parád? i ob?d?. Odzkoušeno za vás!
  8. Vyváleným t?stem vyložíme dno i st?ny dortové formy.
  9. Do takto p?ipravené formy nalijeme všechnu nápl? a na povrchu uhladíme, aby nem?la žádné boule.
  10. Z poslední t?etiny si vyválíme pokli?ku páje. Ta by m?la být op?t o n?co v?tší než dno formy a navíc je do ní nutné vy?íznout minimáln? t?i otvory, aby mohla z nápln? odcházet pára.
  11. Obvod budoucí pokli?ky pot?eme rozkvedlaným vejcem. Pokli?kou p?ikryjeme nápl? tak, že vejcem pot?ené okraje budou p?iléhat na t?stem vyložené st?ny formy.
  12. Všechno p?ebyte?né t?sto, které na okrajích formy p?e?uhuje nad pokli?ku od?ízneme, aby nem?l výsledný kolá? nevzhledné p?íliš vysoké okraje.
  13. Jako poslední krok pot?eme kolá? na povrchu (takže jeho pokli?ku) rozkvedlaným vají?kem.
  14. V troub? p?edeh?áté na 180°C pe?eme páj 30 až 45 minut, dokud t?sto není k?upavé a upe?ené dozlatova.

V originálním receptu se doporu?uje jíst kolá? ješt? teplý. My jsme vyzkoušeli jak tuhle variantu, tak i páj vychladlý. Milouš je zastáncem toho, že stejn? dobré jsou ob? dv? verze. Já ale rozhodn? hlasuji pro tu studenou variantu. Jsem zastánce bezp?íborového stolování a teplý páj se rozhodn? nedá jíst rukama, zato ten vychladlý dost dob?e.

Jenom m? ale, prosím vás, neproklínejte, až propadnete lásce v páje a ru?i?ka osobní váhy se za?ne pohybovat v nebezpe?ných ?íslech. Já za nic nem?žu. Já s nezdravými páji nemám rozhodn? nic spole?ného!

Šalotkový páj ?. 2

Šalotkový páj ?. 2

Další britské páje

Páj pln?ný letní zeleninou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..