Už když jsme se na Novém Zélandu p?ed každou delší cestou zastavovali na benzínce pro slané kolá?e, tušila jsem, že tohle nebude tak úpln? novozélandský vynález.
Vzhledem k tomu, že na mém oblíbeném webu BBC Good Food co chvíli narážím na recepty, kde se kolá? p?ikrývá pokli?kou z t?sta, tak n?jak jsem tušila, že tuhle luxusní a naprosto nezdravou záležitost má na sv?domí Velká Británie.
P?iznávám se, nikdy jsem moc nechápala, pro? bych se m?la obt?žovat s n?jakou pokli?kou na t?sto, když m?žu ud?lat quiche s mnohem menším vynaložením energie a výsledek je stejný. Jo, tohle jsem si myslela jenom do té doby, než jsem ochutnala novozélandské kolá?e a v Londýn? obrovský, dekadentní britský páj. Quiche a páj? To jsou dv? naprosto jiné v?ci. Quiche je super a díky té spoust? vají?ek a zeleniny si ho n?jak dokážete obhájit i z pohledu zdravé stravy. Jenomže, jak jednou ochutnáte britský páj plný sýrové omá?ky a k?upavého t?sta, už nikdy víc nebudete chtít cokoliv jiného kolá?ovitého než páj. Jen teda musíte dát sbohem štíhlé linii a nebo si tuhle delikatesu dop?ávat jednou ro?n? na narozeniny místo dortu.
Recept na šalotkový páj pochází z kucha?ky Canteen: Great British Food, kterou jsem si na iTunes koupila hned po návratu z Londýna. Kdykoliv z ní te? n?co uva?ím, servíruju to se slovy: “Je to ale takový britský, tak uvidíme, jestli se to bude dát jíst.” Dobrou zprávou je, že se to vážn? dalo vždycky dost dob?e jíst a tak si ?íkám, jestli to s tou nepoživatelnou britskou kuchyní není jenom n?jaký stereotyp.
Kdo totiž ochutná tenhle páj, nem?že proti britské kuchyni už nikdy víc ?íct n?co špatného.
Ingredience
- 700 g listového t?sta
- 700 g šalotky /?eknu vám, že oloupat takové množství šalotky, vyžadovalo opravdu hodn? trp?livosti nebo dost dobrou knížku k poslechu)
- 300 g ?apíkatého celeru
- 1/2 pórku
- 200 ml mléka
- 30 g hladké mouky
- 200 g ?edaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 stroužek ?esneku
- 2 hrsti tymiánu
- 2 lžíce celozrnné ho??ice
- máslo nebo olej na smažení
- s?l a pep?
1 vají?ko na pot?ení
Postup
- Na rozpáleném másle nebo oleji na st?edním ohni restujeme 15 minut na tlustší kole?ka nakrájenou šalotku, na stejn? tlustá kole?ka nakrájený pórek a na tenké plátky nakrájený celer.
- Po té k zelenin? p?idáme rozma?kaný ?esnek a nasekané lístky tymiánu. Promícháme a p?ikryté na mírném ohni dusíme ješt? p?t minut.
- K zelenin? p?isypeme mouku a za stálého míchání restujeme 2 minuty.
- K zelenin? s moukou p?ilijeme oh?áté mléko. P?ivedeme k varu a va?íme tak dlouho, dokud nemáme hustou omá?ku. Trvá to cca 3 minuty.
- Sm?s odstraníme z ohn? a p?idáme do ní nastrouhaný ?edar, smetanu a ho??ici. Dochutíme solí a pep?em a vše necháme zchladnout.
- Mezi tím si p?ipravíme t?sto. Dv? t?etiny listového t?sta rozválíme na tlustší plát tak, aby výsledný tvar byl o pár centimetr? v?tší než dno formy, ve které budeme péct páj.
- Doporu?uji páj péct v dortové form?, protože ze žádné jiné ho inteligentn? nedostanete. Taky je dobré nevyvalovat t?sto na tenko ale spíš dosáhnout takové té tlouš?ky, kdy vás maminka u pe?ení váno?ního cukroví kárala, že to máte moc tlustý. V p?ípad? páje, když budete mít t?sto vyválené na p?íliš tenko, tak se vám st?ny pod tíhou nápln? roztrhnou a je po parád? i ob?d?. Odzkoušeno za vás!
- Vyváleným t?stem vyložíme dno i st?ny dortové formy.
- Do takto p?ipravené formy nalijeme všechnu nápl? a na povrchu uhladíme, aby nem?la žádné boule.
- Z poslední t?etiny si vyválíme pokli?ku páje. Ta by m?la být op?t o n?co v?tší než dno formy a navíc je do ní nutné vy?íznout minimáln? t?i otvory, aby mohla z nápln? odcházet pára.
- Obvod budoucí pokli?ky pot?eme rozkvedlaným vejcem. Pokli?kou p?ikryjeme nápl? tak, že vejcem pot?ené okraje budou p?iléhat na t?stem vyložené st?ny formy.
- Všechno p?ebyte?né t?sto, které na okrajích formy p?e?uhuje nad pokli?ku od?ízneme, aby nem?l výsledný kolá? nevzhledné p?íliš vysoké okraje.
- Jako poslední krok pot?eme kolá? na povrchu (takže jeho pokli?ku) rozkvedlaným vají?kem.
- V troub? p?edeh?áté na 180°C pe?eme páj 30 až 45 minut, dokud t?sto není k?upavé a upe?ené dozlatova.
V originálním receptu se doporu?uje jíst kolá? ješt? teplý. My jsme vyzkoušeli jak tuhle variantu, tak i páj vychladlý. Milouš je zastáncem toho, že stejn? dobré jsou ob? dv? verze. Já ale rozhodn? hlasuji pro tu studenou variantu. Jsem zastánce bezp?íborového stolování a teplý páj se rozhodn? nedá jíst rukama, zato ten vychladlý dost dob?e.
Jenom m? ale, prosím vás, neproklínejte, až propadnete lásce v páje a ru?i?ka osobní váhy se za?ne pohybovat v nebezpe?ných ?íslech. Já za nic nem?žu. Já s nezdravými páji nemám rozhodn? nic spole?ného!