Pastináková curry polévka

Oslava všech polívek a pastináku.

Musím se p?iznat, že o pastináku jsem už n?co málo slyšela, ale n?jak m? nenapadlo ho za?adit do svého jídelní?ku. Až když jsem narazila na pastinákovou polívku v mé momentáln? velmi oblíbené kucha?ce Canteen: Great British Food, ?ekla jsem si, pro? to vlastn? nevyzkoušet.

Kdysi minulé léto, jsme na jednom z našich dvacetikilometrových výlet? kolem Brna míjeli pole, kde rostly takové menší rostlinky a von?ly omamnou kokosovou v?ní. Že to asi nebudou kokosový palmy nám tak n?jak bylo jasný, ale nenapadalo nás, co jiného by to mohlo být.

Když mi minulý týden pán sympa?ák z Tesca p?ivezl nákup a já jsem p?i vybalování narazila na sá?ek s pastinákem, ucítila jsem tu stejnou kokosovou v?ni jako tehdy na poli. Takže to vypadá, že už vím, co nám roste kolem Brna a taky už vím, jak voní pastinák a že je škoda ho nepustit do kuchyn?.

Jo a když jsem se zamyslela nad složením téhle polívky, ?íkala jsem si, pro? já vlastn? neva?ím ?ast?ji polívky. Vždy? je to samá zelenina, je to tak dobrý a snad se z tak zdravýho jídla nedá ani ztloustnout. Víc polívek, víc polívek!!!

Ingredience

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 g pastináku
  • 3 stonky ?apíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 4 stroužky ?esneku
  • kousek zázvoru
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžíce curry ko?ení
  • 1/2 lžíce kurkumy
  • 1/2 lžíce fenyklových semínek
  • 1/2 koriandru
  • š?áva z jednoho citrónu
  • s?l a pep?
  • olej na smažení

Postup

  1. Pastinák, cibuli, pórek a celer si nakrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci rozpálíme olej a deset minut na n?m smažíme pastinák, cibuli, pórek a celer.
  3. P?idáme nadrcený ?esnek, nastrouhaný zázvor a všechno ko?ení a smažíme ješt? p?t minut.
  4. K zelenin? p?idáme zeleninový vývar, s?l a pep? podle chuti a jarní cibulku nakrájenou na kole?ka. Polívku p?ikryjeme, p?ivedeme k varu a va?íme 30 až 40 minut, dokud není zelenina m?kká.
  5. Po té polívku rozmixujeme dohladka. Pokud se nám vyva?ilo hodn? vývaru, tak p?iléváme postupn? tolik vody, dokud nedosáhneme požadované hustoty.
  6. Polívku dochutíme citronovou š?ávou a p?ípadn? i dalším ko?ením podle chuti.

Snadné, rychlé, zdravé! Co víc si p?át.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..