Páj plněný letní zeleninou

Takový šalotkový páj je pro teplé letní dny vážně dost těžký kalibr. Co ale takhle dekadentní náplň z čedaru nahradit spoustou zeleniny přelitou voňavou rajskou omáčkou? To potom člověk snad ani nemůže mít výčitky svědomí kvůli tomu “trochu” nezdravému listovému těstu.

Páj s letní zeleninou

Páj s letní zeleninou


Inspirace pro tenhle recept pochází z kuchařky Canteen: Great British Food. Píši inspirace, protože jsem zachovala myšlenku naplnit páj letní zeleninou s tím, že omáčku jsem si udělala tak trochu po svém a neoblíbenou zeleninu (fenykl a kapary) nahradila něčím u mě mnohem víc populárním (lilek a olivy).

Z toho tedy vyplývá, že náplň páje je velmi variabilní a můžete použít jakoukoliv kombinaci své oblíbené zeleniny, kterou máte právě po ruce.

Ingredience

  • 1 menší lilek nakrájený na menší kostičky
  • 1 menší cuketa nakrájená na menší kostičky
  • 2 rajčata nakrájená nadrobno
  • 1 červená cibule nakrájená nahrubo
  • 3 stroužky česneku nasekané najemno
  • 300 ml rajčatového pyré
  • 100 g černých oliv nakrájených na čtvrtiny
  • velká hrst nasekané čerstvé bazalky
  • olej na smažení
  • sůl a pepř
  • 700 g listového těsta
  • 1 rozkvedlané vejce

Postup

  1. Na rozpáleném oleji orestujeme doměkka nakrájený lilek.
  2. Když je lilek hotový, odložíme ho bokem a na pánvi doměkka orestujeme nakrájenou cuketu. Hotovou cuketu přidáme k lilku.
  3. Do pánve přidáme, pokud je potřeba, olej a zpěníme na ní nakrájenou cibuli s česnekem.
  4. Do pánve k cibuli a česneku přilijeme rajčatové pyré a přimícháme olivy a nasekanou bazalku. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Pánev přikryjeme pokličkou a omáčku dusíme cca 15 minut. Pokud by nám moc zhoustla, naředíme ji troškou vody.
  5. V míse si promícháme osmažený lilek s cuketou, připravenou rajskou omáčku a nakrájená rajčata. Vše dobře promícháme.
  6. Dvě třetiny listového těsta rozválíme na tlustší plát tak, aby výsledný tvar byl o pár centimetrů větší než forma, ve které koláč budeme péct.
  7. Doporučuji koláč péct v dortové formě, protože ze formy bez oddělávacího dna nejde hotový koláč inteligentně dostat. Také je dobré listové těsto moc nevyvalovat. Pokud budete mít totiž stěny koláče příliš tenké, tak se vám po vyjmutí z formy pod tíhou náplně roztrhnou a večeře místo na vašem talíři skončí rozkydlá všude po stole.
  8. Vyváleným těstem vyložíme dno i stěny dortové formy.
  9. Do takto připraveného korpusu koláče naklademe všechnu náplň a na povrchu uhladíme, aby neměla žádné boule.
  10. Z poslední třetiny těsta si vyválíme pokličku koláče. Ta by měla být opět o něco větší než je dno formy.
  11. Když máme pokličku vyválenou vyřízneme nožem do jejího středu aspoň tři otvory, aby měla kudy odcházet při pečení pára.
  12. Obvod budoucí pokličky potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pokličku přeneseme na náplň koláče tak, aby potřené strany pokličky přiléhaly ke stěnám formy vyloženým těstem.
  13. S pomocí prstů k sobě důkladně přitiskneme těsto tvořící stěny koláče a okraje pokličky. Pokud nám přečuhuje nad povrchem koláče nějaké těsto, tak jej odřízneme, aby výsledný páj neměl ošklivé příliš vysoké okraje.
  14. Povrch pokličky, která přikrývá naplň koláče nakonec potřeme rozkvedlaným vajíčkem.
  15. Páj pečeme v troubě předehřáté na 180°C 45 minut.
  16. Je dobré páj po vytažení z trouby nechat aspoň půl hodiny zchladnout a až potom odstranit obvod dortové formy.
  17. Koláč chutná skvěle jak čerstvý a ještě teplý, tak i vychladlý jako vydatná svačinka nebo klidně i snídaně

Další britské páje

Šalotkový páj

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..