V krabici z tokijského letišt? ješt? zbývají t?i porce nudlí udon a v kucha?ce Japanese Soul Cooking je ješt? p?kná ?ádka recept? na udon polívky. Takže není d?vod zahálet a tady je další variace na téma tlustý nudle a dobrá voda.
Narozdíl od niki udonu je p?íprava curry udonu trochu zdlouhav?jší v tom, že si krom? vývaru, masa a nudlí musíte p?ipravit aspo? t?i dny p?edem kaeshi (tj. jeden ze základ? na japonské omá?ky a vývary) – tím pádem dost nevhodné jídlo pro hurá akce. Výhodou ovšem je, že kaeshi vám v ledni?ce prý vydrží v?ky. Takže když myslíte dop?edu a ud?láte si dostate?né zásoby kaeshi, m?žete si curry udon ud?lat kdykoliv na n?j dostanete chu?.
Ingredience na kaeshi
2 hrnky sojové omá?ky
1/2 hrnku rýžového vína mirin
3 lžíce t?tinového cukru
Postup p?ípravy kaeshi
Nic není snad snazšího. Sojovku, mirin a cukr p?ivedeme k varu. Po té odstraníme ze sporáku a necháme zchladnout. Skladujeme v ledni?ce.
Ingredience na udon
3 hrnky dashi
1/2 hrnku kaeshi
3 lžíce rýžového vína mirin
3 šalotky nakrájené na tenká kole?ka
300 g ku?ecích prs nakrájených na malé kousky
1 a 1/2 lžic curry ko?ení
1 lžíce kuku?i?ného škrobu
150 g udon nudlí
1 svazek jarní cibulky
olej na smažení
Postup
Dashi, kaeshi a mirin p?ivedeme k varu a odstavíme.
Na oleji orestujeme ku?ecí maso, p?idáme k n?mu šalotku a ješt? dv? minuty restujeme.
Maso se šalotkou zasypeme curry ko?ením, rychle promícháme a zalijeme vývarem. Pozor, a? se curry nespálí.
Polívku p?ivedeme k varu.
V hrnku si rozmícháme kuku?i?ný škrob s lžící vody a za stálého míchání vlijeme do polívky. Va?íme ješt? tak dlouho, dokud nám polívka neza?ne houstnout. Trvá to minutu až dv?.
Podle návodu na obalu (pokud není ?ist? v japonštin?) si uva?íme nudle udon.
Uva?ené, slité a okapané nudle rozd?líme do dvou misek, zalijeme horkou polívkou a posypeme nakrájenou jarní cibulkou.
A protože tu máme ješt? tém?? celou láhev saké koupenou kv?li niki udonu, není nic lepšího, než si k curry udonu nalít skleni?ku. Netušila jsem, že to n?kdy ?eknu, ale já tomuhle pití pomalu p?icházím na chu?. T?eba se saké prost? m?že pít jenom k japonské kuchyni.
Pokud vás udon baví tak jako m?, zde jsou další recepty: