Curry udon + recept na japonskou omá?ku kaeshi

V krabici z tokijského letišt? ješt? zbývají t?i porce nudlí udon a v kucha?ce Japanese Soul Cooking je ješt? p?kná ?ádka recept? na udon polívky. Takže není d?vod zahálet a tady je další variace na téma tlustý nudle a dobrá voda.

Narozdíl od niki udonu je p?íprava curry udonu trochu zdlouhav?jší v tom, že si krom? vývaru, masa a nudlí musíte p?ipravit aspo? t?i dny p?edem kaeshi (tj. jeden ze základ? na japonské omá?ky a vývary) – tím pádem dost nevhodné jídlo pro hurá akce. Výhodou ovšem je, že kaeshi vám v ledni?ce prý vydrží v?ky. Takže když myslíte dop?edu a ud?láte si dostate?né zásoby kaeshi, m?žete si curry udon ud?lat kdykoliv na n?j dostanete chu?.

Ingredience na kaeshi

2 hrnky sojové omá?ky

1/2 hrnku rýžového vína mirin

3 lžíce t?tinového cukru

Postup p?ípravy kaeshi

Nic není snad snazšího. Sojovku, mirin a cukr p?ivedeme k varu. Po té odstraníme ze sporáku a necháme zchladnout. Skladujeme v ledni?ce.

Ingredience na udon

3 hrnky dashi

1/2 hrnku kaeshi

3 lžíce rýžového vína mirin

3 šalotky nakrájené na tenká kole?ka

300 g ku?ecích prs nakrájených na malé kousky

1 a 1/2 lžic curry ko?ení

1 lžíce kuku?i?ného škrobu

150 g udon nudlí

1 svazek jarní cibulky

olej na smažení

Postup

Dashi, kaeshi a mirin p?ivedeme k varu a odstavíme.

Na oleji orestujeme ku?ecí maso, p?idáme k n?mu šalotku a ješt? dv? minuty restujeme.

Maso se šalotkou zasypeme curry ko?ením, rychle promícháme a zalijeme vývarem. Pozor, a? se curry nespálí.

Polívku p?ivedeme k varu.

V hrnku si rozmícháme kuku?i?ný škrob s lžící vody a za stálého míchání vlijeme do polívky. Va?íme ješt? tak dlouho, dokud nám polívka neza?ne houstnout. Trvá to minutu až dv?.

Podle návodu na obalu (pokud není ?ist? v japonštin?) si uva?íme nudle udon.

Uva?ené, slité a okapané nudle rozd?líme do dvou misek, zalijeme horkou polívkou a posypeme nakrájenou jarní cibulkou.

A protože tu máme ješt? tém?? celou láhev saké koupenou kv?li niki udonu, není nic lepšího, než si k curry udonu nalít skleni?ku. Netušila jsem, že to n?kdy ?eknu, ale já tomuhle pití pomalu p?icházím na chu?. T?eba se saké prost? m?že pít jenom k japonské kuchyni.

Pokud vás udon baví tak jako m?, zde jsou další recepty:

Niku udon

Udon s tofu a vejcem

Nudle udon s raj?aty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..