Turecká pomazánka z o?ech? a paprik

Rychlá a efektní pomazánka, když se vám práv? p?ejedl hummus.

Já jsem se s ní poprvé setkala v turecké restauraci v Napieru, kde jsem si objednala tzv. meze, což je vlastn? balkánská obdoba špan?lských tapas. Falafel, grilovaný haloumi, hummus, rolky z t?sta filo – to všechno jsem už n?jak znala. Ale tahle paprikovo-o?echová pomazánka mi byla prost? záhadou.

Radostn? jsem proto zajásala, když jsem na jednom novozélandském webu narazila na tenhle recept. A hned jsem ho taky samoz?ejm? musela vyzkoušet. Jenom jsem si ho trochu uzp?sobila k obrazu svému a vzpomínce na tureckénovozélandské meze…

Ingredience

  • 2 ?ervené papriky
  • 100 g vlašských o?ech? (výborné o?efchy nakoupíte v internetovém obchod? zodo.cz)
  • 50 g bílého chleba nebo bagety
  • 1 stroužek ?esneku
  • 3 lžíce olivového oleje (a možná n?co málo navíc)
  • 1 lžíce š?ávy z citronu
  • ?ímský kmín (nejlépe mletý)
  • uzená paprika
  • s?l

Jak p?ipravit tureckou pomazánku z o?ech? a paprik

  1. Troubu rozeh?ejeme na 200°C a dáme do ní cca na p?l hodiny péct papriky. Po té je rychle p?endáme do igelitového pytlíku nebo hrnce, který p?ikryjeme pokli?kou a necháme aspo? 10 minut zapa?it. Po té z nich oloupeme zpuchý?ovat?lou slupku.
  2. Papriky, o?echy, ?ímský kmín a ?esnek rozmixujeme ve food procesoru nebo mixéru na pastu. K té p?idáme olivový olej a mixujeme dál, dokud nemáme hladkou pastu bez jakýkoliv kousk?.
  3. Pokud se nám zdá pomazánka stále hustá, p?idáváme olej tak dlouho, dokud nejsme s konzistencí spokojeni.
  4. Po té pomazánku dochutíme citronovou š?ávou, solí a uzenou paprikou.
  5. Skv?lá je jenom tak na chlebu s cherry raj?átky.

3 thoughts on “Turecká pomazánka z o?ech? a paprik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..