Dort Pavlova

Tak jak jsem slíbila v prvním díle naší rozsáhlé ságy o novozélandské kuchyni, sotva jsem se trochu vzpamatovala z dvanáctihodinového ?asového posunu a se zamá?klou slzou se vrátila do každodenní ?eské rutiny, vytáhla jsem šlehací metle, odd?lila bílky od žloutk? a vrhla se na ten nejúžasn?jší dezert na sv?t?.

Já sladké docela nerada pe?u, protože ten výsledný produkt n?kdo musí sníst a já to rozhodn? být nechci. Když nám ale v Aucklandu naši úžasní domácí naservírovali chloubu novozélandské kuchyn?, bylo mi jasný, že tenhle dezert rozhodn? co nejd?ív vyzkouším.

Na dortu Pavlova je skv?lý, jak je to efektní záležitost. Jenom p?l hodiny mícháte bílky, p?i?emž je vaší nejv?tší starostí p?isypávat lžíce cukru, abyste v záv?ru z trouby vytáhli jednu obrovskou pusinku, na které budou všichni obdivovat, že se vám nezgrcla a jak že jste to ud?lali, že je zven?í tak k?upavá a vevnit? zase m?kká. A vy samoz?ejm? nebudete ?íkat, že to ono tak samo, ale místo toho budete tvrdit, jak jste ty bílky museli za?íkávat, p?idat k nim n?kolik tajných ingrediencí a na záv?r jste ješt? hodinu ladili tu správnou teplotu trouby. A jasn?, že jste se u toho popálili a prsty vám trochu pohmoždil kuchy?ský mixér. Ale to nic není, hlavn? že vám chutná.

Už o dost mí? efektní na celém dezertu je to množství cukru. Musím ?íct, že v Aucklandu, když jsem nev?d?la, kolik tam toho bílého zla padne, tak mi Pavlova chutnala mnohem víc než v Brn?, kde jsem byla já ten zabiják, který do šesti bílk? p?imíchal 370 g cukru a tak celé rodin? zad?lal na cukrovku II. stupn?.

Pokud se ale civiliza?ních chorob nebojíte a chcete být aspo? na chvíli hv?zdou ve?era, tak s chutí do toho.

Ingredience

  • 6 bílk?
  • 370 g krystalového cukru
  • 2 lži?ky kuku?i?ného škrobu
  • 2 lži?ky vinného octa
  • 1 lži?ka vanilkové esence
  • 1 lžíce vroucí vody
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 kiwi (ne ptáka, ale to ovoce)

Jak p?ipravit dort Pavlova

  1. Bílky vyšleháme do hustého sn?hu tak, aby se nám po vytažení metlí tvo?ily na povrchu špi?ky.
  2. Te? za stálého míchání za?neme po lžících p?isypávat cukr. Jakmile p?idáme jednu lžíci, mícháme bílky tak dlouho, dokud se nám všechny krystalky cukru nerozpustí a až potom p?idáme další lžíci.
  3. Až nám zbývají asi tak t?i až dv? poslední lžíce cukru, p?imícháme k n?mu kuku?i?ný škrob a dál po lžicích cukr (te? už i se škrobem) zapracováváme.
  4. Až jsme spot?ebovali všechen cukr, bílky ješt? tak p?t minut mícháme, aby se vážn? všechen cukr rozpustil.
  5. Po té do t?sta p?idáme vroucí vodu, ocet a vanilkovou esenci a vše ješt? minutu mícháme.
  6. T?sto lžící naneseme na plech, abychom vytvo?ili hroudu svým tvarem se blížící dortu. Nožem uhladíme všechny strany a dáme na hodinu a p?l péct do trouby vyh?áté na 110°C.
  7. Pavlova

  8. Te? nastává ta nejhorší etapa, protože trouba se v pr?b?hu pe?ení nesmí otev?ít. A jinak tomu ani není po té, co uplyne hodina a p?l, protože potom je nutné troubu jenom vypnout (rozhodn? neotevírat!) a dort nechat v troub? minimáln? dv? hodiny zchladnout.
    ?as si m?žeme ale ukrátit tím, že si ušleháme šleha?ku a nakrájíme kiwi na ozdobu.
  9. Po vytažení z trouby naneseme na dort šleha?ku, ozdobíme ovocem a m?žeme se jít chlubit.

Pavlova

P.S. Pokud by se n?co hrozn? pokazilo a vy jste nem?li vnit?ek dortu žvýka?kovit? m?kký ale naopak vyschlý a k?upavý, tak se tva?te, že jste ned?lali Pavlovu ale meringue, který je práv? narozdíl od Pavlovy celok?upavý. Pochybuju ale, že by n?koho postihla tahle katastrofa, protože když mn? (naprostému necukrá?i) se poda?ilo vyrobit p?esn? takovou Pavlovu, jaká má být, tak se to vážn? musí poda?it každému. Je to prost? easy a na oslavu úsp?chu si nezapome?te otev?ít láhev n?jakého dobrého novozélandského vína.

2 thoughts on “Dort Pavlova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..