Nedávno jsem se jenom tak z rozmaru podívala na složení BBQ omá?ky, než jsem ji v Tescu hodila do košíku a okamžit? jsem si sv?j p?vodní zám?r rozmyslela a za?ala jsem rad?ji hledat recept na domácí omá?ku.
Pravda, 99% recept? se zakládá na použití ke?upu a ten svým složením ob?as taky neoslní. Našt?stí, pokud jde o ke?up, tak má ?lov?k mnohem v?tší svobodu volby v tom, jaký si vybere a tak se dá použít i n?jaký ke?up s ukázkovým složením. A nebo samoz?ejm? použít ke?up domácí produkce, kterým já jaksi nedisponuji…
Když tedy máme vy?ešenou ke?upovou otázku, za?íná být výroba domácí BBQ omá?ky hra?ka.
Ne, je tu vlastn? ješt? jeden zásadní problém… Hned po pár sekundách googlení se totiž ukáže, že sv?t není o ni?em jiném, než o jemných rozdílech v desítkách a desítkách nejr?zn?jších BBQ omá?ek. Aby se ?lov?k nezbláznil z té spousty možností, nemá tohle dilema jiné ?ešení než zabodnout do internetu pomyslný špendlík a náhodn? n?jakou omá?ku vybrat. Já jsem se pustila do BBQ omá?ky z Memphisu, ale je mi jasné, že musím žít minimáln? ješt? osmdesát let, abych vyzkoušela i všechny další varianty.
Ingredience
- 2 šalotky najemno nakrájené
- 2 stroužky ?esneku najemno nakrájené
- 15 g másla
- 1 hrnek jable?ného octa
- 1 hrnek ke?upu
- 1/2 hrnku vody
- 4 lžíce cukru (originál ?íká 2 lžíce cukru a 2 lžíce melasy, tu
- 2 lžíce ho??ice
- 1 lžíce worchesteru
- 2 lži?ky oregana
- 2 lži?ky tymiánu
- 1 lži?ka papriky
- 1 lži?ka chili
- s?l a pep?
já ale nem?la)
Jak p?ipravit domácí barbecue omá?ku
- V misce si smícháme všechny ingredience krom? másla, šalotky, ?esneku a octa.
- V kastrolku rozeh?ejeme máslo a sp?níme na n?m šalotku a ?esnek.
- Do kastrolku nalijeme p?ipravenou sm?s, p?idáme ocet a na mírném ohni necháme dvacet minut probublávat.
- Omá?ku necháme vychladnout a p?elijeme do vyva?ené uzaviratelné skleni?ky.
- Nelekejte se octovité chuti omá?ky. Po té, co se omá?ka b?hem jednoho dne rozleží, štiplavost ustoupí a chut? se prolnou.
One thought on “Recept na domácí barbecue omá?ku”