Recept na snadný ramen a krátké poreferování o návšt?v? prvního brn?nského ramen baru.
Nedávno jsme se vypravily do nového ramen baru Shoyu. Podnik tohoto druhu je v Brn? jediný, takže o?ekávání bylo veliké. A zklamání bohužel nebylo o nic menší.
Koncept nabídky, která neobsahuje nic víc než jenom p?t r?zných nudlových polévek a to i ve vegetariánském provedení, se mn? moc líbí. Bohužel ale provedení bylo takové smutné. Asi nejvíc m? mrzel chu?ov? naprosto nevýrazný vývar a zbyte?n? moc ne p?íliš dobrých nudlí.
Vzhledem k nedaleké filozofické fakult? bych si tento podnik um?la p?edstavit, jako variantu levného a rychlého studentského jídla. Za 150 K? mn? ale odbytý ramen p?ijde jako docela dost drahá sranda.
Pár dní po návšt?v? ramen baru jsem p?i hledání inspirace na ob?d narazila ve svém seznamu uložených recept? na veganský ramen. Hned jsem jej proto musela vyzkoušet.
Narozdíl od Shoyu ramen baru m? m?j domácí vývar p?ekvapil svoji intenzivní chutí, která se hned tak neomrzí. Milé také je, že na tento ramen nepot?ebujete žádné extra speciální ingredience. Pokud doma máte miso pastu a lah?dkové droždí, tak máte vyhráno.
Na tomto receptu je p?edevším zásadní vývar. To, jakou do ramenu použijete zeleninu, je tak už jenom na vás. Já zbož?uji kuku?ici a pot?ebovala jsem zužitkovat špenát. Dob?e fungovat ale bude ur?it? i osmažené tofu, sojové klí?ky nebo cherry raj?átka. A pokud nechcete být ?ist? veganští, m?žete použit i uva?ené vejce. To vlastn? v ramenu ze Shoyu byl ten nejzajímav?jší bod.
Ingredience na 2 porce
- 200 g ramen nudlí (já jsem použila Ita-san ramen nudle z Tesca a jedno balení bohat? sta?ilo na dv? porce
- 200 g žampion? nebo jiných hub
- 170 g kuku?ice
- velká hrst listového baby špenátu
- 3 jarní cibulky nakrájené na kole?ka
- 3 nadrcené stroužky ?esneku
- kousek nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce miso pasty rozmíchané ve 2 lžících vody
- 2 lžíce sojové omá?ky
- 2 lžíce lah?dkového droždí
- 2 lžíce cukru
- sriracha podle chuti
- rostlinný olej na smažení
- V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme žampiony nakrájené na v?tší kousky.
- Až jsou žampiony m?kké, tak k nim p?idáme ?esnek, zázvor, rozmíchané miso a sojovou omá?ku. Vše ješt? minutu smažíme a potom do hrnce p?ilijeme litr vody.
- Do hrnce p?idáme lah?dkové droždí, cukr a kuku?ici a p?t minut va?íme.
- mezi tím si podle návodu na obalu uva?íme ramen nudle a rozd?líme je do servírovacích misek.
- T?sn? p?ed koncem va?ení polévky do hrnce p?idáme špenát, jarní cibulku a tolik srirachy, jak moc pálivý ramen chceme.
- Hotovou polévku rozd?líme do misek, ve kterých už máme nudle a podáváme. Ódy op?vující nejlepší ramen na sv?t? zajišt?ny.