Co si po?ít s jeruzalémskými arty?oky?
Kdysi jsem se do?etla, že topinambury jsou dobré na cukrovku a od té doby po nich pasu, abych je za?adila do našeho jídelní?ku.
P?ed n?jakým tím rokem se mn? topinambury jednou dostaly do ruky, ale to co jsem s nimi provedla já nebylo v?bec dobré. Ze zape?ených topinambur? vyšlo dost nepoživatelné jídlo, které cukrovku rozhodn? nikomu nenapraví.
Minulý týden jsem na topinambury narazila v Tescu. Pou?ená z p?edešlého pokusu jsem se nesnažila o n?jaké složitosti a pustila jsem se do toho nejjednoduššího, co se s jakoukoliv zeleninou dá provést. Navíc, cokoliv upe?ete v troub? jenom tak na plechu nem?že být nikdy úpln? špatné.
P?vodní recept pochází z BBC. A v?d?li jste, že topinambury se anglicky ?eknou jerusalem artichokes?
Ingredience
- 500 g topinambur?
- 1 pali?ka ?esneku
- nasekaný ?erstvý rozmarýn
- rostlinný olej
- s?l a pep?
Jak p?ipravit pe?ené topinambury
- Topinambury namo?íme na cca 15 minut do vody, aby se odmo?ila všechna hlína. Potom topinambury pod tekoucí vodou vydrhneme houbi?kou, aby byly ?isté.
- Topinambury na?tvrtíme a pali?ku ?esneku podéln? rozp?líme.
- Na plechu vyloženém pe?ícím papírem smícháme topinambury s olejem, rozmarýnem, solí a pep?em. Olejem také pot?eme rozp?lený ?esnek. Topinambury na plechu vyskládáme tak, aby se vzájemn? nedotýkaly a ?esnek položíme na plech rozkrojenou stranou vzh?ru.
- V troub? vyh?áté na 180 °C vše pe?eme 45 až 50 minut.
- Upe?ený ?esnek ze stroužk? vyma?káme do mísy. K ?esneku p?idáme teplé topinambury a promícháme.
- Jíme teplé jen tak nebo jako p?ílohu.