Pe?ené topinambury s ?esnekem a rozmarýnem

Co si po?ít s jeruzalémskými arty?oky?

Kdysi jsem se do?etla, že topinambury jsou dobré na cukrovku a od té doby po nich pasu, abych je za?adila do našeho jídelní?ku.

P?ed n?jakým tím rokem se mn? topinambury jednou dostaly do ruky, ale to co jsem s nimi provedla já nebylo v?bec dobré. Ze zape?ených topinambur? vyšlo dost nepoživatelné jídlo, které cukrovku rozhodn? nikomu nenapraví.

Minulý týden jsem na topinambury narazila v Tescu. Pou?ená z p?edešlého pokusu jsem se nesnažila o n?jaké složitosti a pustila jsem se do toho nejjednoduššího, co se s jakoukoliv zeleninou dá provést. Navíc, cokoliv upe?ete v troub? jenom tak na plechu nem?že být nikdy úpln? špatné.

P?vodní recept pochází z BBC. A v?d?li jste, že topinambury se anglicky ?eknou jerusalem artichokes?

Ingredience

  • 500 g topinambur?
  • 1 pali?ka ?esneku
  • nasekaný ?erstvý rozmarýn
  • rostlinný olej
  • s?l a pep?

Jak p?ipravit pe?ené topinambury

  1. Topinambury namo?íme na cca 15 minut do vody, aby se odmo?ila všechna hlína. Potom topinambury pod tekoucí vodou vydrhneme houbi?kou, aby byly ?isté.
  2. Topinambury na?tvrtíme a pali?ku ?esneku podéln? rozp?líme.
  3. Na plechu vyloženém pe?ícím papírem smícháme topinambury s olejem, rozmarýnem, solí a pep?em. Olejem také pot?eme rozp?lený ?esnek. Topinambury na plechu vyskládáme tak, aby se vzájemn? nedotýkaly a ?esnek položíme na plech rozkrojenou stranou vzh?ru.
  4. V troub? vyh?áté na 180 °C vše pe?eme 45 až 50 minut.
  5. Upe?ený ?esnek ze stroužk? vyma?káme do mísy. K ?esneku p?idáme teplé topinambury a promícháme.
  6. Jíme teplé jen tak nebo jako p?ílohu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..