N?co málo o citlivé povaze našeho požárního hlási?e. A samoz?ejm? super recept k tomu.
Z tohoto receptu mám opravdu radost. A to hned z n?kolika d?vod?.
Tak zaprvé, kone?n? mám v kuchyni takovou pánev, ve které je možné frittatu p?ipravit. Frittata se totiž nejd?ív smaží a na n?kolik posledních minut se dá do trouby pod gril. Proto pot?ebujete pánev vhodnou do trouby. Takže žádné plastové držadlo a materiál nezvládající vyšší teploty. Krom? toho by taková pánev nem?la mít ani žádný teflonový nebo podobn? choulostivý povrch, na který se nem?žete vrhnout nožem. Hotovou frittatu je pot?eba z pánve n?jak dostat a d?ev?nou špachtlí to moc dob?e nep?jde. Ideální je proto n?jaká nerezová pánev s kovovým držadlem. A p?esn? taková se mnou nedávno p?ilet?la do Londýna. Takže frittatové radovánky m?žou za?ít.
Dalším d?vodem, pro? m? tenhle recept tak pot?šil je fakt, že je neuv??iteln? snadný a rychlý. Ono to z toho zdlouhavého popisu asi úpln? tak nevypadá. V??te mn? ale, že když si práci dob?e rozvrhnete, tak jste hotoví za pár minut. A to ?íkám já, které všechno trvá t?ikrát déle než oby?ejnému smrtelníkovi.
No a poslednímu d?vodu, pro? m? tahle frittata ud?lala radost, porozumí jenom ten, kdo už m?l n?kdy tu ?est s britskými požárními hlási?i. Tahle za?ízení mají docela citlivou duši?ku a sotva se jim n?co jenom trochu nezdá, tak za?nou neuv??iteln? ?vát. Takže sta?í u nás v kuchyni dát cokoliv pod gril a náš požární hlási? má záchvat.
Našt?stí se mn? tentokrát na n?j poda?ilo vyzrát. Ješt? než jsem dala frittatu do trouby, otev?ela jsem všechna okna i dve?e v kuchyni. Myslím, že tenhle p?íval ?erstvého vzduchu náš hlási? uspokojil a nem?l d?vod je?et jako siréna. Je to poprvé, co jsme to náro?né soužití hlási?e a grilu tak úsp?šn? zvládli.
Ingredience
- 400 g brambor
- 1 cibule
- 150 g cherry raj?at
- 200 g zeleného hrášku (?erstvého, mraženého nebo klidn? z konzervy)
- 4 vejce
- 80 g ?edaru
- s?l a pep?
- rostlinný olej na smažení
Postup
- Brambory o?istíme a nakrájíme na tenké plátky.
- Takto p?ipravené brambory va?íme 10 minut, dokud nejsou m?kké. Nesmíme je ale rozva?it. M?ly by spíš být tvrdší než m?kké.
- Hotové brambory slijeme a necháme zchladnout.
- V míse rozkvedláme ?ty?i vají?ka a dochutíme je solí a pep?em. Potom k nim p?idáme k nim rozp?lená cherry raj?ata, zelený hrášek a uva?ené brambory.
- Cibuli nakrájíme na p?lkole?ka a na rozpáleném oleji v pánvi ji zp?níme.
- Do pánve p?idáme vaje?nou sm?s se zeleninou. Brambory na pánvi rozest?eme, aby vrstva zeleniny byla všude stejn? vysoká.
- Brambory se zeleninou necháme bez jakéhokoliv promíchávání na pánvi smažit patnáct minut. Mezi tím si v troub? rozeh?ejeme gril.
- Povrch frittaty posypeme nastrouhaným sýrem a pánev dáme na p?t minut pod gril, aby se sýr rozpustil a za?al bublat.
- Hotovou frittatu necháme chvilku zchladnout, aby se zpevnila a šla lépe krájet.
Recept pochází z webu homemadebyyou.com. Myslím ale, že tohle je p?esn? to jídlo, kde i mén? zdatní experimentáto?i mohou popustit uzdu své fantazii. K bramborám a rozpušt?nému sýru se hodí snad cokoliv.