Zeleninová rýže s omeletou

Po té, co jsme se tém?? dva týdny živili tak n?jak zvláštn? a náš jídelní?ek se skládal p?edevším ze sendvi?? a toho, co nabízely restaurace poblíž míst, kde jsme se práv? byli dívat na n?jaký byt, mn? te? p?ijde cokoliv, co uva?ím v naší nevybavené kuchyni, neuv??iteln? zdravé.

Pravda, výživoví poradci by se možná pozastavili nad tou bílou rýží, ale pro m? je d?ležitá ta vydatná dávka zeleniny, která je pro m?j žaludek naprostým balzámem.

A v?bec, bílá rýže se dá nahradit i rýží natural. Jenom nevím, zda by ten delší ?as, který tmavá rýže pot?ebuje k uva?ení, nebyl p?íliš velkým trápením té zeleniny, která se p?ipravuje spole?n? s rýží.

A? už tedy s tmavou nebo bílou rýží, hlavní je, že tohle jídlo je rychlé, plné zeleniny a co je nejd?ležit?jší, dá se uva?it s pomocí jediného kastrólku.

Ingredience

  • 1 ?ervená paprika nakrájená na tenké proužky
  • 150 g malých žampion? nakrájených na ?tvrtky
  • 1/2 hrnku rýže
  • 1 stroužek ?esneku rozma?kaného nebo nakrájeného najemno
  • ko?ení dle chuti (nejlíp n?jaké asijské)
  • 100 g zeleného hrášku (já jsem použila petits pois, což se ukázalo, že není nic víc než trochu menší hrášek, než jaký máme b?žn? v ?R)
  • 2 vejce
  • 1/2 svazku jarní cibulky nakrájené na tenká kole?ka
  • 2 lžíce sojové omá?ky
  • rostlinný olej
  • s?l a pep?

Postup

  1. V kastrólku (nebo pánvi?ce, pokud na ní máme pokli?ku) rozpálíme olej, na kterém 3 minuty smažíme papriku a žampiony.
  2. K zelenin? p?idáme rýži, ?esnek a ko?ení. Vše ješt? minutu až dv? smažíme.
  3. Zeleninu s rýží zalijeme 1 hrnkem vody, p?ivedeme k varu a pod pokli?kou va?íme 15 až 20 minut, dokud se nevyva?í všechna voda a dokud rýže není m?kká. Pokud se voda vyva?ila d?ív než se rýže stihla uva?it, p?ilijeme trochu vody. Ne ale zase moc velké množství, abychom rýži nemuseli p?íliš dlouho va?it a ?ekat, až se op?t vyva?í všechna voda.
  4. Když je rýže uva?ená, p?idáme k ní zelený hrášek a vše ješt? krátkou chvíli va?íme.
  5. Ob? dv? vají?ka si rozkvedláme v misce se špetkou soli a pep?e a ud?láme z nich na pánvi s kapkou rozeh?átého oleje omeletu.
  6. Když je omeleta hotová, nakrájíme ji na tenké proužky a spole?n? s jarní cibulkou zamícháme do hotové rýže.
  7. Rýži dochutíme sojovou omá?kou, vše dob?e promícháme a m?žeme podávat.

A protože jsme v Británii, recept nem?že pocházet z ni?eho jiného než z BBC.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..