Baby lilek v rajské omá?ce

Když jsem poprvé v britském Tescu vid?la kategorii Baby Vegetables, ?íkala jsem si: “Je to zelenina pro d?ti a nebo je to malá zelenina?”

Je p?ece baby karotka a baby kuku?i?ky, tak pro? by nemohli mít vlastní kategorii, když tady i avokádo má svoje odd?lení, že jo.

Jenomže, když jsem v nabídce vid?la baby lilek nebo baby pórek, dosp?la jsem k záv?ru, že p?ece miniaturní lilek nebo pórek je blbost a celý tenhle sv?j myšlenkový pochod jsem uzav?ela tím, že Baby Vegetables pravd?podobn? ozna?uje zeleninu vhodnou pro d?ti.

Jenomže, když jsem se potom dívala, co za zeleninu je práv? v sezón? (Jo, p?esn? tak, tady se obchody snaží vyzdvihnout sezónní zeleninu), uvid?la jsem tam baby lilky a ?ekla jsem si, pro? je nezkusit (a? už je to cokoliv).

Ukázalo se, že baby lilky jsou vážn? malinký roztomilou?ký lilky. Nevím, zda jsou nebo nejsou zárove? vhodné pro d?ti, ale vím, že kdyby mn? je n?kdo nabídl v mých d?tských letech, asi bych se rozbre?ela, že p?ece tohle n?žný fialoví miminko nem?žu sníst.

Docela mn? ale mrzí, že když jsem lilky uva?ila, nep?im?la jsem Miloše, aby mn? celý ten výtvor vyfotil. Myslím, že baby lilky jsou p?esn? to, co si vlastní fotku zaslouží.

Jenomže, cht?jte po n?kom, kdo po p?íchodu z práce ješt? složil nový st?l a židle, aby vám fotil n?jaký lilky. Tak t?eba p?íšt?, až už se nebude montovat žádný nový nábytek, tady budou mít miminkovský lilky svoji fotku.

Jo, a stále nevím, jak vypadá baby pórek, ale chystám se to brzy zjistit.

Ingredience

  • 1 cibule nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky ?esneku rozma?kaného nebo nasekaného najemno
  • 6 baby lilk?
  • 1 konzerva sekaných raj?at
  • 1 lžíce cukru
  • ?ímský kmín
  • mletá pálivá paprika
  • menší svazek ?erstvého koriandru nasekaného najemno
  • s?l a pep?
  • olej na smažení
  • 1 hrnek kuskusu nebo tolik, jak moc máte velký hlad

Postup

  1. V pánvi rozeh?ejeme olej a zp?níme na n?m cibuli s ?esnekem.
  2. Do pánve p?idáme raj?ata, cukr, ?ímský kmín a celé baby lilky. Originální recept tvrdí, že lilk?m máme nechat stopku. To mn? ale p?išlo docela radikální a tak jsem ji od?ízla.
  3. V pánvi p?ikryté pokli?kou dusíme za ob?asného promíchání lilky 40 minut. (Pokud nemáme pánev s pokli?kou – tak jako momentáln? já – použijeme kastrólek s pokli?kou, funguje to taky.)
  4. Až jsou lilky m?kké, dochutíme pokrm ?erstvým koriandrem a solí s pep?em.
  5. Kuskus zalijeme v?elou vodou, necháme n?kolik minut nabobtnat, dochutíme oblíbeným ko?ením a špetkou soli.
  6. Na talí? navrstvíme kuskus a p?es n?j lilky s rajskou omá?kou.

Pokud vám n?kdy cestu v obchod? zk?íží baby lilek, doporu?uji tohle jídlo rozhodn? vyzkoušet a to i t?m, kte?í jinak lilku neholdují. Baby lilky jsou v téhle úprav? neuv??iteln? krémové, k?ži?ka tenou?ká a BBC tvrdí, že snad už nem?žete jíst ani nic víc zdrav?jšího, než jsou tyhle dušené lilky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..