Páj pln?ný letní zeleninou

Takový šalotkový páj je pro teplé letní dny vážn? dost t?žký kalibr. Co ale takhle dekadentní nápl? z ?edaru nahradit spoustou zeleniny p?elitou vo?avou rajskou omá?kou? To potom ?lov?k snad ani nem?že mít vý?itky sv?domí kv?li tomu “trochu” nezdravému listovému t?stu.

Páj s letní zeleninou

Páj s letní zeleninou


Inspirace pro tenhle recept pochází z kucha?ky Canteen: Great British Food. Píši inspirace, protože jsem zachovala myšlenku naplnit páj letní zeleninou s tím, že omá?ku jsem si ud?lala tak trochu po svém a neoblíbenou zeleninu (fenykl a kapary) nahradila n??ím u m? mnohem víc populárním (lilek a olivy).

Z toho tedy vyplývá, že nápl? páje je velmi variabilní a m?žete použít jakoukoliv kombinaci své oblíbené zeleniny, kterou máte práv? po ruce.

Ingredience

  • 1 menší lilek nakrájený na menší kosti?ky
  • 1 menší cuketa nakrájená na menší kosti?ky
  • 2 raj?ata nakrájená nadrobno
  • 1 ?ervená cibule nakrájená nahrubo
  • 3 stroužky ?esneku nasekané najemno
  • 300 ml raj?atového pyré
  • 100 g ?erných oliv nakrájených na ?tvrtiny
  • velká hrst nasekané ?erstvé bazalky
  • olej na smažení
  • s?l a pep?
  • 700 g listového t?sta
  • 1 rozkvedlané vejce

Postup

  1. Na rozpáleném oleji orestujeme dom?kka nakrájený lilek.
  2. Když je lilek hotový, odložíme ho bokem a na pánvi dom?kka orestujeme nakrájenou cuketu. Hotovou cuketu p?idáme k lilku.
  3. Do pánve p?idáme, pokud je pot?eba, olej a zp?níme na ní nakrájenou cibuli s ?esnekem.
  4. Do pánve k cibuli a ?esneku p?ilijeme raj?atové pyré a p?imícháme olivy a nasekanou bazalku. Podle pot?eby dochutíme solí a pep?em. Pánev p?ikryjeme pokli?kou a omá?ku dusíme cca 15 minut. Pokud by nám moc zhoustla, na?edíme ji troškou vody.
  5. V míse si promícháme osmažený lilek s cuketou, p?ipravenou rajskou omá?ku a nakrájená raj?ata. Vše dob?e promícháme.
  6. Dv? t?etiny listového t?sta rozválíme na tlustší plát tak, aby výsledný tvar byl o pár centimetr? v?tší než forma, ve které kolá? budeme péct.
  7. Doporu?uji kolá? péct v dortové form?, protože ze formy bez odd?lávacího dna nejde hotový kolá? inteligentn? dostat. Také je dobré listové t?sto moc nevyvalovat. Pokud budete mít totiž st?ny kolá?e p?íliš tenké, tak se vám po vyjmutí z formy pod tíhou nápln? roztrhnou a ve?e?e místo na vašem talí?i skon?í rozkydlá všude po stole.
  8. Vyváleným t?stem vyložíme dno i st?ny dortové formy.
  9. Do takto p?ipraveného korpusu kolá?e naklademe všechnu nápl? a na povrchu uhladíme, aby nem?la žádné boule.
  10. Z poslední t?etiny t?sta si vyválíme pokli?ku kolá?e. Ta by m?la být op?t o n?co v?tší než je dno formy.
  11. Když máme pokli?ku vyválenou vy?ízneme nožem do jejího st?edu aspo? t?i otvory, aby m?la kudy odcházet p?i pe?ení pára.
  12. Obvod budoucí pokli?ky pot?eme rozkvedlaným vají?kem. Pokli?ku p?eneseme na nápl? kolá?e tak, aby pot?ené strany pokli?ky p?iléhaly ke st?nám formy vyloženým t?stem.
  13. S pomocí prst? k sob? d?kladn? p?itiskneme t?sto tvo?ící st?ny kolá?e a okraje pokli?ky. Pokud nám p?e?uhuje nad povrchem kolá?e n?jaké t?sto, tak jej od?ízneme, aby výsledný páj nem?l ošklivé p?íliš vysoké okraje.
  14. Povrch pokli?ky, která p?ikrývá napl? kolá?e nakonec pot?eme rozkvedlaným vají?kem.
  15. Páj pe?eme v troub? p?edeh?áté na 180°C 45 minut.
  16. Je dobré páj po vytažení z trouby nechat aspo? p?l hodiny zchladnout a až potom odstranit obvod dortové formy.
  17. Kolá? chutná skv?le jak ?erstvý a ješt? teplý, tak i vychladlý jako vydatná sva?inka nebo klidn? i snídan?

Další britské páje

Šalotkový páj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..