Fazolový hummus

Pokud jde o jídlo, jsem docela purista. Nemám ráda, když se n?jaké tradi?ní jídlo d?lá netradi?n?.

Takovým klasickým p?íkladem je ?eské rizoto z oby?ejné rýže zasypané eidamem. Umím si ale p?edstavit i horší zp?soby, jak zmršit n?jaký tradi?ní recept… Co takhle udon nudle v japonské polívce nahradit špagetama nebo ud?lat sví?kovou z ku?ecího masa? Takovéhle hr?zné kombinace mn? dokáží v noci zp?sobit i docela t?žké sny.

Tenhle m?j smysl pro tradici m? proto dlouhá léta vedl k p?esv?d?ení, že jediný správný hummus je z cizrny. Jednou se rozhodlo, že se hummus bude d?lat z cizrny, tak to tak prost? bude a fazole nebo jiná lušt?nina v hummusu nemají co d?lat.

A potom jsem nedávno našla ve spíži plechovku fazolí a p?emýšlela, co s ní ud?lat, aby mn? z toho vyšlo rychlé a zdravé jídlo a najednou m? napadla naprosto kací?ská myšlenka, že bych ty fazole mohla zkusit rozmixovat a ud?lat z nich… No co jiného než hummus.

Myslím, že kdysi dávno se na Blízkém východ? stala hrozná chyba. N?kde asi došlo k n?jakému informa?nímu šumu a hummus, který se p?vodn? d?lal z fazolí, se za?al d?lat z cizrny a tahle verze se stala tou tradi?ní a uznávanou. O skute?nosti tohodle zásadního okamžiku v historii jsem p?esv?d?ená proto, že hummus z fazolí je mnohem lepší než ten z cizrny.

Samoz?ejm?, že mám cizrnový hummus ohrom? ráda. Teda, asi jsem ho m?la hrozn? ráda do chvíle, než jsem ochutnala ten fazolový. Od toho okamžiku si totiž ?íkám, jestli fazole nejsou v otázce hummusu neprávem opomíjeny.

Ingredience

  • 1 plechovka libovolných fazolí
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • š?áva z 1/4 citrónu
  • s?l a pep?
  • ko?ení dle chuti

Postup

  1. Fazole si scedíme a d?kladn? propláchneme pod tekoucí vodou, abychom je zbavily p?ípadné omá?ky, ve které byly v konzerv?.
  2. Do mixéru/food procesoru dáme fazole, tahini pastu a citronovou š?ávu a vše rozmixujeme dohladka.
  3. K takto rozmixovaným fazolím p?idáme olivový olej, s?l, pep? a p?ípadn? zvolené ko?ení a op?t rozmixujeme.
  4. Chu? i konzistenci hummusu doladíme podle pot?eby olejem, tahini nebo ko?ením a solí. Mám zkušenost, že p?íliš ?ídký hummus, na který padlo až moc oleje nebo citronové š?ávy dokáže úsp?šn? zachránit tahini. Dávejte ale pozor na to, aby chu? tahini nep?ebila všechny ostatní chut?.
  5. Hummus necháme n?kolik hodin odležet v ledni?ce, aby se propojili chut?.

Já vím, že když se tady tak oháním tou tradicí, tak že ten pravý hummus se rozhodn? ned?lá z cizrny v konzerv?. Jenomže krom? lásky k tradicím také uznávám život usnad?ující vymoženosti moderní doby a tak prost? konzervovaná cizrna je n?co, co do tradi?ních recept? ráda pustím. Taky už dávno neva?íme na ohni, že jo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..