Nepe?ený meru?kový dort

N?která jídla jsou prost? nad?asová.

Recept na tenhle dort pochází z aspo? dvacet let staré kucha?ky. Chutnal mn? tehdy, když stará kucha?ka ješt? byla novou a chutná mn? i dneska, kdy sv?tu vládnou cheesecaky a cupcakes.
A co teprve, když máte tak hodnýho tatínka, že vám vyrobí a potom p?enechá trochu meru?kového likéru na polití piškot?, který tím získají naprosto nový rozm?r.

Ingredience

  • 20 merun?k
  • 240 g d?tských piškot?
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 7 lžic cukru krupice
  • meru?kový likér (není nutný)
  • šleha?ka na ozdobu (není nutná)

Postup

  1. Meru?ky si rozp?líme a vypeckujeme.
  2. Rozp?lené meru?ky naskládáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby všechny meru?ky byly pono?ené do vody a p?idáme 5 lžic cukru. Meru?ky pova?íme na mírném ohni cca 5 minut. Meru?ky by m?ly zm?knout, ale ne se rozva?it a být p?íliš blencavými.
  3. V míse si smícháme jogurt, zakysanou smetanu a zbylé 2 lžíce cukru.
  4. Dno dortové mísy vyskládáme piškoty (a pokud máme, tak je zakapeme meru?kovým likérem). Na piškoty vyskládáme vrstvu pova?ených a zchladlých merun?k a vše zalijeme p?lkou jogurtovo-smetanového krému. Toto vrstvení zopakujeme ješt? jednou a celý dort zakon?íme vrstvou piškot?.
  5. Dort dáme na n?kolik hodin do ledni?ky, aby nápl? ztuhla.
  6. P?ed podáváním m?žeme dort ozdobit ušlehanou šleha?kou a poklást p?lkami merun?k.

Poslední krok není ale v?bec nutný, pokud vám nejde o hezký vzhled dortu. On je totiž dobrý (a možná i lepší) bez záv?re?né šleha?ky a já osobn? mám potom o kapánek menší vý?itky sv?domí.

2 thoughts on “Nepe?ený meru?kový dort

    • Já jsem ten likér nevyráb?la, ale jestli jsem to správn? pochopila, tak to byla kombinace meru?kového sirupu (vedlejší produkt, který vznikl p?i svá?ení meru??k pro naložení do alkoholu) a meru?kovice. Ale loni, myslím, ta?ka vytvá?el meru?kový likér trochu jinak. Každopádn? oba dva (ten letošní i lo?ský) byly skv?lý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..