Šalotkový páj

Už když jsme se na Novém Zélandu před každou delší cestou zastavovali na benzínce pro slané koláče, tušila jsem, že tohle nebude tak úplně novozélandský vynález.

Šalotkový páj

Šalotkový páj

Vzhledem k tomu, že na mém oblíbeném webu BBC Good Food co chvíli narážím na recepty, kde se koláč přikrývá pokličkou z těsta, tak nějak jsem tušila, že tuhle luxusní a naprosto nezdravou záležitost má na svědomí Velká Británie.

Přiznávám se, nikdy jsem moc nechápala, proč bych se měla obtěžovat s nějakou pokličkou na těsto, když můžu udělat quiche s mnohem menším vynaložením energie a výsledek je stejný. Jo, tohle jsem si myslela jenom do té doby, než jsem ochutnala novozélandské koláče a v Londýně obrovský, dekadentní britský páj. Quiche a páj? To jsou dvě naprosto jiné věci. Quiche je super a díky té spoustě vajíček a zeleniny si ho nějak dokážete obhájit i z pohledu zdravé stravy. Jenomže, jak jednou ochutnáte britský páj plný sýrové omáčky a křupavého těsta, už nikdy víc nebudete chtít cokoliv jiného koláčovitého než páj. Jen teda musíte dát sbohem štíhlé linii a nebo si tuhle delikatesu dopřávat jednou ročně na narozeniny místo dortu.

Recept na šalotkový páj pochází z kuchařky Canteen: Great British Food, kterou jsem si na iTunes koupila hned po návratu z Londýna. Kdykoliv z ní teď něco uvařím, servíruju to se slovy: “Je to ale takový britský, tak uvidíme, jestli se to bude dát jíst.” Dobrou zprávou je, že se to vážně dalo vždycky dost dobře jíst a tak si říkám, jestli to s tou nepoživatelnou britskou kuchyní není jenom nějaký stereotyp.

Kdo totiž ochutná tenhle páj, nemůže proti britské kuchyni už nikdy víc říct něco špatného.

 

Ingredience

  • 700 g listového těsta
  • 700 g šalotky /řeknu vám, že oloupat takové množství šalotky, vyžadovalo opravdu hodně trpělivosti nebo dost dobrou knížku k poslechu)
  • 300 g řapíkatého celeru
  • 1/2 pórku
  • 200 ml mléka
  • 30 g hladké mouky
  • 200 g čedaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hrsti tymiánu
  • 2 lžíce celozrnné hořčice
  • máslo nebo olej na smažení
  • sůl a pepř

 

1 vajíčko na potření

Postup

  1. Na rozpáleném másle nebo oleji na středním ohni restujeme 15 minut na tlustší kolečka nakrájenou šalotku, na stejně tlustá kolečka nakrájený pórek a na tenké plátky nakrájený celer.
  2. Po té k zelenině přidáme rozmačkaný česnek a nasekané lístky tymiánu. Promícháme a přikryté na mírném ohni dusíme ještě pět minut.
  3. K zelenině přisypeme mouku a za stálého míchání restujeme 2 minuty.
  4. K zelenině s moukou přilijeme ohřáté mléko. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud nemáme hustou omáčku. Trvá to cca 3 minuty.
  5. Směs odstraníme z ohně a přidáme do ní nastrouhaný čedar, smetanu a hořčici. Dochutíme solí a pepřem a vše necháme zchladnout.
  6. Mezi tím si připravíme těsto. Dvě třetiny listového těsta rozválíme na tlustší plát tak, aby výsledný tvar byl o pár centimetrů větší než dno formy, ve které budeme péct páj.
  7. Doporučuji páj péct v dortové formě, protože ze žádné jiné ho inteligentně nedostanete. Taky je dobré nevyvalovat těsto na tenko ale spíš dosáhnout takové té tloušťky, kdy vás maminka u pečení vánočního cukroví kárala, že to máte moc tlustý. V případě páje, když budete mít těsto vyválené na příliš tenko, tak se vám stěny pod tíhou náplně roztrhnou a je po parádě i obědě. Odzkoušeno za vás!
  8. Vyváleným těstem vyložíme dno i stěny dortové formy.
  9. Do takto připravené formy nalijeme všechnu náplň a na povrchu uhladíme, aby neměla žádné boule.
  10. Z poslední třetiny si vyválíme pokličku páje. Ta by měla být opět o něco větší než dno formy a navíc je do ní nutné vyříznout minimálně tři otvory, aby mohla z náplně odcházet pára.
  11. Obvod budoucí pokličky potřeme rozkvedlaným vejcem. Pokličkou přikryjeme náplň tak, že vejcem potřené okraje budou přiléhat na těstem vyložené stěny formy.
  12. Všechno přebytečné těsto, které na okrajích formy přečuhuje nad pokličku odřízneme, aby neměl výsledný koláč nevzhledné příliš vysoké okraje.
  13. Jako poslední krok potřeme koláč na povrchu (takže jeho pokličku) rozkvedlaným vajíčkem.
  14. V troubě předehřáté na 180°C pečeme páj 30 až 45 minut, dokud těsto není křupavé a upečené dozlatova.

V originálním receptu se doporučuje jíst koláč ještě teplý. My jsme vyzkoušeli jak tuhle variantu, tak i páj vychladlý. Milouš je zastáncem toho, že stejně dobré jsou obě dvě verze. Já ale rozhodně hlasuji pro tu studenou variantu. Jsem zastánce bezpříborového stolování a teplý páj se rozhodně nedá jíst rukama, zato ten vychladlý dost dobře.

Jenom mě ale, prosím vás, neproklínejte, až propadnete lásce v páje a ručička osobní váhy se začne pohybovat v nebezpečných číslech. Já za nic nemůžu. Já s nezdravými páji nemám rozhodně nic společného!

Šalotkový páj č. 2

Šalotkový páj č. 2

Další britské páje

Páj plněný letní zeleninou

Šiřte mločí slávu:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..