N?která jídla jsou prost? nad?asová.
Recept na tenhle dort pochází z aspo? dvacet let staré kucha?ky. Chutnal mn? tehdy, když stará kucha?ka ješt? byla novou a chutná mn? i dneska, kdy sv?tu vládnou cheesecaky a cupcakes.
A co teprve, když máte tak hodnýho tatínka, že vám vyrobí a potom p?enechá trochu meru?kového likéru na polití piškot?, který tím získají naprosto nový rozm?r.
Ingredience
- 20 merun?k
- 240 g d?tských piškot?
- 250 ml bílého jogurtu
- 250 ml zakysané smetany
- 7 lžic cukru krupice
- meru?kový likér (není nutný)
- šleha?ka na ozdobu (není nutná)
Postup
- Meru?ky si rozp?líme a vypeckujeme.
- Rozp?lené meru?ky naskládáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby všechny meru?ky byly pono?ené do vody a p?idáme 5 lžic cukru. Meru?ky pova?íme na mírném ohni cca 5 minut. Meru?ky by m?ly zm?knout, ale ne se rozva?it a být p?íliš blencavými.
- V míse si smícháme jogurt, zakysanou smetanu a zbylé 2 lžíce cukru.
- Dno dortové mísy vyskládáme piškoty (a pokud máme, tak je zakapeme meru?kovým likérem). Na piškoty vyskládáme vrstvu pova?ených a zchladlých merun?k a vše zalijeme p?lkou jogurtovo-smetanového krému. Toto vrstvení zopakujeme ješt? jednou a celý dort zakon?íme vrstvou piškot?.
- Dort dáme na n?kolik hodin do ledni?ky, aby nápl? ztuhla.
- P?ed podáváním m?žeme dort ozdobit ušlehanou šleha?kou a poklást p?lkami merun?k.
Poslední krok není ale v?bec nutný, pokud vám nejde o hezký vzhled dortu. On je totiž dobrý (a možná i lepší) bez záv?re?né šleha?ky a já osobn? mám potom o kapánek menší vý?itky sv?domí.
Dort dobrý, ale velmi by m? zajímal ten meru?kový likér. 🙂 Teke.
Já jsem ten likér nevyráb?la, ale jestli jsem to správn? pochopila, tak to byla kombinace meru?kového sirupu (vedlejší produkt, který vznikl p?i svá?ení meru??k pro naložení do alkoholu) a meru?kovice. Ale loni, myslím, ta?ka vytvá?el meru?kový likér trochu jinak. Každopádn? oba dva (ten letošní i lo?ský) byly skv?lý.