Zeleninovo-rýžové casserole

Za tu dobu, co brouzdám po amerických receptových webech, blozích a kucha?kách jsem dosp?la k jednomu zásadnímu zjišt?ní. Ozna?ení healthy v pojetí Ameri?an? se tak úpln? neshoduje s tím, co si pod slovem zdravý p?edstavíme my ve st?ední Evrop?.

Zatímco my ujíždíme na netradi?ních obilovinách, alternativních sladidlech, bezlepkovosti, celozrnosti, znovuobjevovaných druzích zeleniny a inspiraci z raw kuchyn?, Ameri?an?m sta?í, když se nejedná o hamburger v housce, smažená k?idýlka nebo polotovary do mikrovlnky. Mám vlastn? pocit, že v USA sta?í, když si jídlo uva?íte sami doma a už je to healthy. Razantnost, se kterým propagátorka z Whole Food Markets publiku na ?okoládovém festivalu v Miami vysv?tlovala, že naprostou nezbytností je va?it doma a že opravdové jídlo je jenom to, které pochází ze skute?ných surovin, byla až zarážející. (Pravda ale je, že její recepty byly vážn? zdravé i z pohledu evropských m??ítek.)

To, že ten domácí výrobek, potom zasypete notnou dávkou sýra a neopomenete p?idat nepostradatelnou smetanu, je už v?c druhá.

Jsem ale asi prokletá (nebo jenom okouzlená americkou kulturou) a tak mn? ty zaoceánské “zdravé” recepty chutnají a ráda si je pouštím do kuchyn?.

Takže tady jedno healthy casserole ze stejnojmenné kucha?ky.

Ingredience

180 g rýže (pokud chcete být vážn? healthy tak zásadn? rýže natural)

1 cibule

250 g žampion?

2 ?ervené papriky

250 ml mléka

180 ml zakysané smetany

2 vejce

2 bílky

100 g ?edaru

100 g mozzarelly

americké ko?ení dle vlastní chuti (Já jsem použila sm?s cajunského ko?ení, kterou jsem nedávno dostala p?ímo z USA. Myslím ale, že stejnou parádu nad?lají t?eba i yalapeno papri?ky)

s?l a pep?

olej na smažení

Postup

Rýži si uva?íme a necháme zchladnout

Na rozpáleném oleji si orestujeme cibuli a žampiony (obojí nakrájené na tenké plátky). Až zelenina trochu zm?kne, p?idáme k ní natenko nakrájenou papriku a restujeme do zm?knutí.

V míse si smícháme rýži, mléko, smetanu, vejce, bílky, nastrouhaný ?edar, nastrouhanou mozzarellu, ko?ení a s?l.

Zapékací misku lehce vymažeme olejem. Na její dno rozprost?eme polovinu rýžové sm?si, kterou zasypeme orestovanou zeleninou a vše zakryjeme zbylou polovinou sm?si rýže a dalších nezdravostí.

Pe?eme v troub? vyh?áté na 170°C p?ibližn? hodinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..