Tak jak si v?tšina d?tí p?ivlastnila Halloween a v?tšina zamilovaných slaví Sv. Valentýna, já jsem si oblíbila Den díkuvzdání. A m?žete se mi divit? Vždy? každý, kdo se zajímá o kulturu stravování v jednotlivýchzemích a kdo miluje stvár?ování klasických recept?, se musí zákonit? zajímat i o kontext, ve kterém jsou jednotlivé pokrmy vytvá?eny. A takovým kontextem je pro kr?tu nebo kuku?ici samoz?ejm? i Den díkuvzdání. Tak to bychom m?li trochu religionistické metodologie adaptované na kuliná?ství. A potom, že je to obor k ni?emu…
Zní to neuv??iteln?, ale Den díkuvzdání s Milošem slavíme už po?tvrté. Poprvé jsme se vydali ke Starýmu Billovi (mám pocit, že to tehdy byla jediná brn?nská restaurace zohled?ující tenhle americký svátek), dvakrát jsme byli pozváni k našim z 50% americkým kamarád?m a tak jsme tentokrát p?ebrali ot?že my a pustili jsme se do p?ípravy Dne díkuvzdání. Musím se p?iznat, že jsem tenhle svátek za?ala prožívat skoro tak stejn? jako Vánoce a tak mi p?ípravy zabraly tém?? celý víkend a v?era ve?er jsem byla ráda, že jsem ráda a že Den díkuvzdání je jenom jednou ro?n?. P?esto ale vím, že za rok budu zase p?emýšlet, jestli bychom nem?li kone?n? jednou koupit toho celého krocana a zase budu projížd?t americké weby o va?ení, abych našla ty nejlákav?jší dendíkuvzdá?ové (Vánoce = váno?ní, Velikonoce = velikono?ní, Den díkuvzdání = CO?) p?ílohy.
A jasn?, že tuhle kuku?ici nemusíte d?lat jenom na Den díkuvzdání. Naopak si myslím, že je to skv?lá p?íloha k jakémukoliv masu, když máte práv? touhu p?ibrat pár kilo a nebo už jste p?ejezeni brambor a chcete si užít netradi?ní p?ílohu.
Ingredience
400 g kuku?ice (mražené nebo z konzervy)
50 g másla
125 ml mléka
1 balení Philadelphie nebo jiného krémového sýra
2 stroužky ?esneku
?erstvý tymián
s?l
rostlinný olej
100 g strouhaného ?edaru
Postup
V kastr?lku si rozeh?ejeme máslo s ?esnekem. P?idáme mléko, mícháme a pomalu zah?íváme.
Do mléka p?idáme nadrobený krémový sýr a za stálého promíchávání ho necháme v mléce rozpustit.
Do omá?ky p?idáme ?erstvý timián a dochutíme solí.
V olejem lehce vymazané zapékací misce promícháme kuku?ici s p?ipravenou sýrovou omá?kou a posypeme nastrouhaným ?edarem.
V troub? rozeh?áté na 170°C pe?eme p?ibližn? 20 minut.
Kuku?ici podáváme horkou a b?hem jezení d?kujeme Bohu za dobrou úrodu a t?šíme se na další Den díkuvzdání.