Den díkuvzdání a rychlá krémová kuku?ice

Tak jak si v?tšina d?tí p?ivlastnila Halloween a v?tšina zamilovaných slaví Sv. Valentýna, já jsem si oblíbila Den díkuvzdání. A m?žete se mi divit? Vždy? každý, kdo se zajímá o kulturu stravování v jednotlivýchzemích a kdo miluje stvár?ování klasických recept?, se musí zákonit? zajímat i o kontext, ve kterém jsou jednotlivé pokrmy vytvá?eny. A takovým kontextem je pro kr?tu nebo kuku?ici samoz?ejm? i Den díkuvzdání. Tak to bychom m?li trochu religionistické metodologie adaptované na kuliná?ství. A potom, že je to obor k ni?emu…

Zní to neuv??iteln?, ale Den díkuvzdání s Milošem slavíme už po?tvrté. Poprvé jsme se vydali ke Starýmu Billovi (mám pocit, že to tehdy byla jediná brn?nská restaurace zohled?ující tenhle americký svátek), dvakrát jsme byli pozváni k našim z 50% americkým kamarád?m a tak jsme tentokrát p?ebrali ot?že my a pustili jsme se do p?ípravy Dne díkuvzdání. Musím se p?iznat, že jsem tenhle svátek za?ala prožívat skoro tak stejn? jako Vánoce a tak mi p?ípravy zabraly tém?? celý víkend a v?era ve?er jsem byla ráda, že jsem ráda a že Den díkuvzdání je jenom jednou ro?n?. P?esto ale vím, že za rok budu zase p?emýšlet, jestli bychom nem?li kone?n? jednou koupit toho celého krocana a zase budu projížd?t americké weby o va?ení, abych našla ty nejlákav?jší dendíkuvzdá?ové (Vánoce = váno?ní, Velikonoce = velikono?ní, Den díkuvzdání = CO?) p?ílohy.

A jasn?, že tuhle kuku?ici nemusíte d?lat jenom na Den díkuvzdání. Naopak si myslím, že je to skv?lá p?íloha k jakémukoliv masu, když máte práv? touhu p?ibrat pár kilo a nebo už jste p?ejezeni brambor a chcete si užít netradi?ní p?ílohu.

Ingredience

400 g kuku?ice (mražené nebo z konzervy)

50 g másla

125 ml mléka

1 balení Philadelphie nebo jiného krémového sýra

2 stroužky ?esneku

?erstvý tymián

s?l

rostlinný olej

100 g strouhaného ?edaru

Postup

V kastr?lku si rozeh?ejeme máslo s ?esnekem. P?idáme mléko, mícháme a pomalu zah?íváme.

Do mléka p?idáme nadrobený krémový sýr a za stálého promíchávání ho necháme v mléce rozpustit.

Do omá?ky p?idáme ?erstvý timián a dochutíme solí.

V olejem lehce vymazané zapékací misce promícháme kuku?ici s p?ipravenou sýrovou omá?kou a posypeme nastrouhaným ?edarem.

V troub? rozeh?áté na 170°C pe?eme p?ibližn? 20 minut.

Kuku?ici podáváme horkou a b?hem jezení d?kujeme Bohu za dobrou úrodu a t?šíme se na další Den díkuvzdání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..