Krom? skv?lých dokument? umí BBC také skv?lé slané kolá?e.
Už jsem podle BBC Good Food d?lala kolá? s hráškem a kozím sýrem v bezlepkové úprav? a hned se za?adil mezi mé kolá?ové favority. Ovšem tenhle pórkový krasavec mu dost šlape na paty a snad ho i p?edbýhá. Má jenom tu nevýhodu, že kv?li k?upavé drobence není tak snadné ho p?evést do bezlepkové varianty. Na druhou stranu ale, pokud nemáte nic proti lepku, tak ta drobenka je skv?lá a já mám co d?lat, abych ji do ve?era celou neu?obala.
Ingredience
1 dávka k?ehkého t?sta na kolá?
2 pórky
50 g másla
180 ml zakysané smetany
3 vejce
100 g ?edaru
90 g ?erstvé strouhanky z bílého pe?iva
50 g vlašských o?ech?
?erstvá petrželka
s?l a pep?
Postup
V troub? p?edeh?áté na 200°C pe?eme t?sto vyložené do kolá?ové formy 10 minut. Kolá?ový korpus samoz?ejm? m?žeme péct na slepo s fazolemi nebo jinou zát?ží. Pravda je ale taková, že i když kolá? pe?ete bez zát?že, t?sto se vám jenom vypoukne, což jde po vytažení trouby snadno stla?it na správné místo.
Na rozeh?átém másle si osmažíme na tenká kole?ka nakrájený pórek.
Vají?ka, smetanu, 50 g nahrubo nastrouhaného ?edaru, s?l a pep? smícháme dohromady.
P?edpe?ený korpus po vytažení z trouby poklademe pórkem a zalijeme smetanovou sm?sí. V troub? si teplotu snížíme na 180°C a kolá? pe?eme patnáct minut.
Strouhanku smícháme s druhou polovinou nahrubo nastrouhaného ?edaru, s nahrubo nasekanými o?echy a s petrželkou a posypeme jim kolá? po té, co uplyne on?ch patnáct minut pe?ení.
Potom už jenom kolá? v troub? dope?eme 10 minut, aby se drobenka zapekla a za?ala p?kn? k?upat.
Kolá? nepe?te p?íliš moc dop?edu p?ed podáváním. Mohlo by se vám stát, že vám z n?ho pro danou chvíli nic nezbyde. Práv? tomuhle nebezpe?í je vystaven m?j ?erstv? upe?ený kolá?…