B?hem svého vegetariánského období jsem se nemínila vzdát mých zbož?ovaných pirožk? podle paní Hrab?nky (neboli empanadas ze Sydney a tak se jich doma vždycky p?ipravovala ?ást se sojovým granulátem. V Austrálii bu?to nemají sojové maso a nebo ví, že soja je už dávno aut a tak v Bourke Street Bakery pro vegetariány p?ipravují empanadas (no jasn?, já vím, že empanadas je dost n?co jiného, ale kucha?ka zmín?ného peka?ství své tašti?ky takhle vážn? nazývá) z lilku, cizrny a kozího sýru. A? už jde o p?edchozí recept na hov?zí empanadas nebo o tuhle vegetariánskou variantu, recepty ze sydneyského peka?ství p?sobí tak trochu jako když ko?i?ka s pejskem va?ili dort. Kupodivu jim (na rozdíl od pejska s ko?i?kou) tyhle šílené kombinace vždycky vyjdou a nikdo nemá boleb?ich…
Ingredience
1 dávka t?sta na empanadas
400 g lilku
1 cibule
2 stroužky ?esneku
300 g raj?at
150 g ?erstvého kozího sýru
140 g cizrny
3 vejce
olej na smažení
koriandr
chilli
paprika
s?l a pep?
Postup
Cizrnu si p?es noc namo?íme, po té slijeme a v ?erstvé vod? uva?íme dom?kka. Polovinu uva?ené cizrny rozma?káme (originální recept radí použít rukoje’t nože, já jsem použila pouze ruce).
Lilek nakrájíme na malé kousky (cca 5 mm.), dáme do cedníku, promícháme s v?tší špetkou soli a necháme vykapat.
Na rozeh?átém oleji lilek smažíme p?ibližn? 5 minut. K lilku p?idáme nadrobno nakrájenou cibuli a ?esnek a smažíme ješt? dalších 5 minut.
V míse smícháme rozma?kanou i celou cizrnu, osmažený lilek s cibulí, nadrobený kozí sýr, nadrobno nakrájená raj?ata a nadrobno nakrájená dv? natvrdo uva?ená vají?ka.
Sm?s dochutíme koriandrem, chilli, solí a pep?em.
Z t?sta vykrajujeme kole?ka o pr?m?ru 10 cm. Doprost?ed vždy dáme asi tak dv? lži?ky nápln? a vytvo?íme tašti?ku o tvaru p?lkruhu.
Hotové empanadas pot?eme na plechu rozkvedlaným vají?kem a v troub? rozeh?áté na 230°C pe?eme 20 minut.