Dý?ový puding

Tenhle ?lánek by se také mohl jmenovat “Dýn? a mýty kolem ní” a nebo možná spíš “Jak jsem nev?d?la, co je dýn?”.

Minulý rok, když jsme byli pozváni na Den díkuvzdání k našim p?átel?m, prohlásila jsem nadšen?, že upe?u dý?ový kolá?. O pár dní pozd?ji jsem hrd? naší hostitelce (rodilé ameri?ance) ukázala dýni, kterou jsem na ten budoucí kolá? koupila. Zd?šen? na m? vyt?eštila  o?i, co že jsem to po?ídila za zvláštní v?c. a já jsem se jí jala objas?ovat, že, to je p?ece máslová dýn?, ta je te? nejpopulárn?jší a na va?ení je (minimáln? podle internetu) nejvhodn?jší. V hlav? mi b?žela pravd?podobn? n?jaká úvaha o tom, jak ameri?ané neustále kupují polotovary a už nepoznají ani po?ádnou dýni.

Po dlouhosáhlém vysv?tlování se ukázalo, že dýn? (jako že pumpkin) je jen a jen ta jedna dýn?, ze které se na Halloween vy?ezávají strašidla a ze které se p?ipravuje dý?ový kolá? a všechno to ostatní jídlo, které je v receptech ozna?eno jako pumpkin. Všechny ostatní srandy, které se u nás nazývají dýní, nejsou dýn?, ale tykev (squash).

Takže když je v receptu na Pumpkin Pudding napsáno, že se má použít 15 ounces pumpkin, je tím myšlena ta obrovská oranžová strašidelná dýn? a ne t?eba hokaido dýn?/tykev nebo máslová dýn?/tykev.

A ješt? jednu zajímavou v?c jsem se dozv?d?la. Narozdíl od nás, ameri?ané nejrad?ji (a vlastn? hlavn?) va?í z pumpkin a recept? na n?co z hokaido nebo máslové dýn? je minimum. Je to zvláštní, protože u nás (sta?í se jen zb?žn? podívat na internet) panuje jakýsi p?edsudek, že strašidelná dýn? je tak akorát dobrá na výrobu halloweenských dekorací a na va?ení se narozdíl od populární hokaido nebo máslové dýn? v?bec nehodí.

Je v??ná škoda, že oranžová strašidla se nechávají napospas svému osudu v p?edzahrádkách a na jiných nevlídných místech. Brithany mi poradila skv?lou v?c, zpracovat po pár dnech dý?ové strašidlo (samoz?ejm? ne to z p?edzahrádky, kde si z n?ho ko?ky ud?laly t?eba WC) na dý?ovou polívku, pyré, kolá? a další podzimní radovánky.

Takže z jednoho d?sivého dý?ového monstra tady máme puding. A vypadá to, že s dý?ovými recepty pro tuhle sezónu nekon?íme, protože narozdíl od všemožných squash mi pumpkin zachutnala. A navíc m? za?alo bavit vy?ezávat strašidla.

Ingredience

  • 400 g dý?ového pyré
  • 500 ml šleha?ky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 3 vejce
  • 1 1/2 lži?ky sko?ice
  • 1 1/2 lži?ky vanilkového extraktu
  • 1/2 lži?ky nastrouhaného muškátového o?íšku
  • 1/4 lži?ky mletého zázvoru
  • 1/2 lži?ky soli

Jak p?ipravit dý?ový puding

  1. Všechny ingredience d?kladn? promícháme.
  2. Sm?s lijeme do máslem vymazaných misek na zapékání (skvostné jsou malé bábovi?ky) a pe?eme v troub? rozeh?áté na 170°C hodinu nebo dokud z pudingu nevyjde zapíchnutá špejle ?istá.
  3. Puding jde z misek snadno vyklopit a hodí se k n?mu jak šleha?ka, tak i staré dobré pudingové Granko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..